Serbia pregătește reintroducerea serviciului militar obligatoriu

S.I. Catalin |
Data publicării:

Potrivit mass mediei din Serbia, guvernul pregătește reintroducerea serviciului militar obligatoriu începând de anul viitor.

Salariu de 200 de euro pe lună, formare profesională, week-enduri libere și duș zilnic cu apă caldă: acestea ar fi beneficiile militarilor în termen după ce guvernul, potrivit mass-mediei locale, va reintroduce, cel mai probabil începând de anul viitor, servicul militar obligatoriu, transmite publicația rs.n1info.com, citata de RFI.

Pentru bărbați serviciul ar urma să dureze 6 luni iar pentru femei 3 luni. Proiectul guvernamental prevede amenzi pentru cei care refuză recrutarea, susțin surse citate de presa locală. Restabilirea serviciului militar obligatoriu ar urma să fie votată de Parlament în această toamnă.

”Nu există nicio dovadă că armata contribuie la consolidarea educației, la disciplinarea tinerilor. Acesta e un mit patriarhal”, spune sociologul Dario Hajrić potrivit publicației citate.

”Toate generațiile precedente au făcut armata. Și iată că, în anii 1990, cu acești oameni ”diciplinați” și ”educați” am avut război, lagăre de concentrare, zeci de mii de morți. Asta e umanitatea pe care o dorim? Cum se face că ”disciplina” și ”educația” nu au împiedicat aceste orori?

Apoi, aceste lucruri se decid fără dezbatere publică. Nimeni nu știe exact ce se întâmplă. Sunt informații, de exemplu, că Statul major al armatei construiește deja cazărmile pentru viitorii recruți, dar oficial nu ni se spune nimic”, mai explică sociologul.

Ministrul sârb al apărării spune că aproximativ 70 de milioane de euro pe an se vor cheltui pentru ”cursuri umaniste și disciplină” de care vor beneficia militarii în termen, dar acești bani, crede sociologul, ar putea mult mai bine fi folosiți pentru educație în școli sau pentru asistența medicală.

Dar nu banii reprezintă problema sistemului național de apărare, crede analistul militar  Aleksandar Radić: ”Problema este restructurarea sistemului de formare a cadrelor militare. Problemele adevărate ale armatei sunt cele structurale”, crede acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel