Serbia și Kosovo se acuză reciproc după eșecul summitului de la Berlin

Tudor Curtifan / 30 apr 2019 / 19:42

Serbia şi Kosovo s-au acuzat marţi reciproc pentru eşecul discuţiilor purtate luni la Berlin la un summit privind Balcanii, deşi au manifestat deschidere faţă de posibilitatea reluării procesului de normalizare a relaţiilor, o nouă întâlnire urmând să fie organizată pe 1 şi 2 iulie de către Franţa şi Germania.

Preşedintele sârb, Alexandar Vucic, a declarat că nu remarcă niciun interlocutor serios de partea kosovară pentru a continua dialogul întrerupt din luna noiembrie după ce Pristina a impus ''taxe vamale'' asupra produselor provenite din Serbia.

Şeful statului sârb a insistat că, atât timp cât aceste taxe nu vor fi eliminate, Belgradul nu va relua negocierile cu Pristina. Totuşi, el a confirmat că guvernul sârb va participa, pe 1 şi 2 iulie la Paris, la o nouă întâlnire cu reprezentanţi kosovari.

Preşedintele Vucic a mai afirmat că speră ca reuniunea de luni, găzduită de cancelarul german Angela Merkel împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, să fi ajutat pentru ca până la următoarea întâlnire să se creeze condiţii ''pentru continuarea dialogului''.

La rândul său, preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a spus că întâlnirea de la Berlin a fost 'extrem de dificilă'' şi s-a încheiat fără rezultate, dar a estimat că singura soluţie este continuarea dialogului.

La reuniunea din capitala Germaniei au participat şefi de stat şi de guvern din Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Slovenia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy