Serbia dezvăluie motivele pentru care nu mai cumpără dronele turcești Bayraktar TB2

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat, într-o declarație făcută pentru TV Pink, că țara sa nu va cumpăra drone Bayraktar din Turcia, deoarece partea turcă a furnizat Forțelor de Securitate din Kosovo aceste aeronave.

"Am refuzat să cumpărăm Bayraktar pentru că l-au furnizat Priștinei. Am primit recent drona chineză CH-91 și continuăm să o achiziționăm. După cinci luni, vom primi și o mie de drone kamikaze, pe care le-am cerut din Orientul Mijlociu", a declarat Vucic.

Forțele de Securitate din regiune au fost dotate cu rachete antitanc și obuziere, pe lângă dronele Bayraktar. Cu toate acestea, dronele Bayraktar nu au fost încă folosite pentru că nu au fost permise de NATO.

Vucic a afirmat în emisiunea postului: "Turcii au înarmat Forțele de Securitate din regiunea Kosovo, a căror prezență este considerată ilegală, conform dreptului internațional… iar turcii le-au furnizat rachete antitanc, obuziere și drone Bayraktar. Toate acestea sunt acum disponibile Forțelor de Securitate din provincia Kosovo, dar dronele Bayraktar încă nu au fost utilizate deoarece NATO nu le permite".

Noua poziție vine după ce, în toamnă, președintele sârb declara că Belgradul are în vedere o înțelegere cu partea turcă pentru achiziționarea unui lot de drone de atac Bayraktar TB2, în valoare de câteva sute de milioane de euro, sperând ca primele aparate să ajungă în Serbia în cursul anului 2023.

Pe de altă parte, există opinii potrivit cărora încă nu se știe sigur dacă Serbia a refuzat să cumpere Bayraktar TB2 sau dacă tocmai Baykar nu a fost de acord să vândă Bayraktar TB2 Serbiei. Oficialii Baykar au anunțat doar că există țări în care nu au vândut UAV-uri din motive etice.

De asemenea, încă nu se știe din ce țară va cumpăra Serbia cele 1000 de drone kamikaze, însă se presupune este vorba de Emiratele Arabe Unite (EAU), țară al cărui sector industrial a investit recent în producția UAV-urilor din această categorie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel