Serbia amenință că dacă NATO nu va interveni să rezolve problemele din Kosovo, Armata sârbă o va face singură

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24

Tensiunile din Kosovo sunt departe de a fi rezolvate iar președintele Aleksandar Vucic a amenințat că în cazul în care NATO nu va remedia situația, Armata sârbă e pregătită să intervină și să o facă singură.

Declarațiile președintelui sârb fac referire la minoritatea sârbă din Kosvo și protejarea acesteia. 

Vucic a vorbit de „persecuții și pogromuri” la care sârbii sunt supuși de kosovari, fără însă să aducă vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

„Ne vom salva națiunea de la persecuții și pogromuri dacă NATO nu vrea să facă acest lucru”, a declarat Vucic, într-un discurs la televiziunea sârbă, citat de AP și Defence24.

Președintele sârb a vorbit de „bandele de kosovari-albanezi care trebuie oprite să treacă în nordul Kosovo” unde sunt majoritari sârbi kosovari. Vucic nu a prezentat dovezi în ceea ce privește persecuțiile și planul kosovarilor de a „îndepărta definitiv sârbii din nordul Kosovo”, dar a adăugat că Armata sârbă e gata să intervină. „Nu avem încotro, suntem încolțiți”, a precizat președintele sârb.

 

De la ce au pornit tensiunile care au pus Balcanii din nou pe un butoi de pulbere. Kosovo nu cedează și e pregătită să se apere, în timp ce Serbia acuză Priștina că vrea să genereze un război

 

Amintim că situația din Kosovo e extrem de tensionată ca urmare a procedurii de reînmatriculare a autovehiculelor şi a ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”. Intrarea în vigoare a deciziei a fost amânată până pe 1 septembrie după un val de violențe între sârbii kosovari și autorități.

Recent, premierul din Kosovo, Albin Kurti, a declarat că procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de schimbare a documentelor personale va continua şi după 1 septembrie. Kurti a declarat că documentul care se eliberează la punctele de trecere din nordul Kosovo, în cadrul hotărârii de reciprocitate, este gratuit. Kurti a subliniat că dezinformarea reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

"S-au răspândit ştiri false, potrivit cărora cărţile de identitate se înlocuiesc cu documentul de intrare-ieşire. Nu este adevărat. Documentul este un supliment oferit gratuit. Fac apel să se urmărească cu atenţie comunicatele oficiale ale organelor competente şi ale Guvernului Kosovo. Ştim că baricadele care se ridică mereu în nord nu vin de jos, ci de undeva de sus. Ei nu vă reprezintă şi nici nu vă apără. Poliţia Kosovo şi instituţiile de securitate apără toţi cetăţenii, fără nicio diferenţă", preciza premierul kosovar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel