Balcanii, pe un butoi de pulbere. Kosovo nu cedează și e pregătită să se apere, în timp ce Serbia acuză Priștina că vrea să genereze un război

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Criza din Kosovo e departe de a se termine, ea fiind amânată. Kosovo a anunțat că nu va renunța la  procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”, decizie care a fost amânată pentru 1 septembrie și care a stârnit un val de violențe din partea sârbilor kosovari. De partea cealaltă Serbia acuză Priștina că urmărește să genereze un război, însă kosovarii explică că legea vine cu multe beneficii iar în jurul ei au fost generate numeroase fake news-uri.

 

Directorul Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Petar Petković, a declarat că premierul din Kosovo, Albin Kurti, duce o politică a ameninţărilor şi şantajului şi confirmă încă o dată că "îşi doreşte conflictele şi vorbeşte în fiecare zi doar despre război".

"Prin deciziile unilaterale privind schimbarea plăcuţelor de înmatriculare şi a documentelor personale, Kurti încalcă toate acordurile, pregătind violenţe în nordul Kosovo. Fapt confirmat şi astăzi, prin anunţul că de la 1 septembrie, Pristina va continua măsurile de aşa-zisă reciprocitate, prin care se urmăreşte anularea documentelor sârbeşti şi înmatriculările din Serbia.

Prin insistenţele Belgradului şi ale comunităţii internaţionale ca Pristina să retragă măsurile ilegale şi unilaterale, s-a dorit să se ofere o şansă dialogului şi negocierilor de la Bruxelles, aşa cum a insistat şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru a se menţine pacea şi stabilitatea.

În loc să formeze Uniunea Comunităţilor Sârbeşti din Kosovo, prin care sârbii ar primi drepturi colective, Kurti continuă cu planurile sale, care au drept obiectiv final alungarea poporului sârb şi instituţiile statului Serbia de pe teritoriul Kosovo. Însă sârbii vor continua să menţină pacea şi stabilitatea, dar îşi vor apăra supravieţuirea în Kosovo şi drepturile garantate, pe care Kurti nu le poate încălca", a transmis Petar Petković, citat de Rador.

 

Kosovo nu renunță la procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de schimbare a documentelor personale stabilită pentru a intra în vigoare pe 1 septembrie

 

Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de schimbare a documentelor personale va continua şi după 1 septembrie. Kurti a declarat că documentul care se eliberează la punctele de trecere din nordul Kosovo, în cadrul hotărârii de reciprocitate, este gratuit. Kurti a subliniat că dezinformarea reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

"S-au răspândit ştiri false, potrivit cărora cărţile de identitate se înlocuiesc cu documentul de intrare-ieşire. Nu este adevărat. Documentul este un supliment oferit gratuit. Fac apel să se urmărească cu atenţie comunicatele oficiale ale organelor competente şi ale Guvernului Kosovo. Ştim că baricadele care se ridică mereu în nord nu vin de jos, ci de undeva de sus. Ei nu vă reprezintă şi nici nu vă apără. Poliţia Kosovo şi instituţiile de securitate apără toţi cetăţenii, fără nicio diferenţă" - a declarat Kurti, adăugând că schimbarea plăcuţelor de înmatriculare este scutită de taxe vamale. Această declaraţie a premierului Kosovo a fost rostită în limba sârbă.

 

Forțele kosovare sunt pregătite să apere „fiecare colț de teritoriu”

 

Ministrul kosovar al apărării, Armend Mehaj, a declarat că Forţa de Securitate a Kosovo (KBS) este pregătită "să apere fiecare colţ al teritoriului". Mehaj a declarat că obiectivul său este să ridice capacităţile KBS la nivelul unei armate din statele NATO, dar deocamdată a realizat doar 77% din ce şi-a propus.

"Acţionăm pentru a creşte eficacitatea. În ce priveşte responsabilităţile şi transparenţa, rămânem angajaţi să ridicăm KBS la cel mai înalt nivel. Ministerul Apărării va fi deschis publicului cu tot ceea ce se poate comunica, cu excepţia informaţiilor clasificate. În fiecare zi vom pregăti şi consolida KBS, care este pregătită să apere fiecare colţ al teritoriului Kosovo. Ridicăm capacităţile KBS la nivelul statelor NATO. Aceasta este misiunea noastră şi o vom îndeplini", a transmis Mehaj

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel