Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Blindate NATO
Blindate NATO

NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi, relatează Agerpres.

Pachetul financiar propus de șeful NATO, Jens Stoltenberg, va face parte dintr-o inițiativă mai amplă de a stimula aliații să sprijine Kievul, deoarece ajutorul militar american de 60 de miliarde de dolari este blocat în Congres.

Potrivit Politico, o idee este ca cei 32 de membri ai alianței să contribuie la fondul de 100 de miliarde de dolari în aceeași proporție în care finanțează bugetul comun al NATO.

Pachetul de 100 de miliarde de euro are drept scop, de asemenea, să reducă presiunea în rândul membrilor alianţei în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Germania şi Statele Unite, de exemplu, aduc contribuţii mai mari în raport cu economia lor decât alte ţări.

În cadrul reuniunii de miercuri a miniștrilor de externe ai statelor NATO se va discuta şi dacă angajamentele anterioare privind ajutorul militar pentru Ucraina ar trebui incluse în fondul NATO.

De asemenea NATO va discuta modalități prin care alianța poate prelua treptat un grup multinațional condus de SUA care coordonează transportul de arme către Ucraina

O a doua parte a planurilor Alianţei de a sprijini Ucraina pe termen lung împotriva Rusiei. Acest lucru ar implica o nouă misiune NATO pentru a coordona livrările de ajutor militar şi instruirea pentru armata ucraineană.

Țările NATO speră să finalizeze detaliile acestor propuneri de către summitul liderilor NATO de la Washington din iulie, potrivit diplomaților.

Până în prezent, Statele Unite şi-au asumat rolul principal de coordonare a livrărilor de arme în Ucraina printr-un organism cunoscut sub numele de Grupul de contact pentru Ucraina.

Potrivit diplomaţilor, scopul misiunii, dacă va fi aprobat de aliaţii NATO, este de a face sprijinul Ucrainei mai puţin dependent de evoluţiile politice în diferitele ţări NATO şi de a împărţi o mai mare responsabilitate în rândul alianţei. Aceste aspecte sunt legate de îngrijorările privind posibila realegere la Casa Albă a fostului preşedinte SUA, Donald Trump, notează sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel