Șeful NATO solicită UE să caute "abordări pozitive" față de Turcia

Eduard Pascu / 10 dec 2020 / 15:47
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Înaintea unui summit cheie al liderilor UE, șeful NATO a cerut joi țărilor UE să nu uite importanța Turciei pentru alianță și Occident și să caute "abordări pozitive". UE trebuie să conștientizeze importanța Turciei ca parte a NATO, ca parte a familiei occidentale, spune șeful Alianței, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a recunoscut existența diferențelor și dezacordurilor dintre aliați: "Dar, în același timp, trebuie să ne asigurăm că realizăm importanța Turciei ca parte a NATO și, de asemenea, ca parte a familiei occidentale. NATO este o platformă în care putem discuta pe o cale deschisă atunci când există diferențe, dezacorduri între aliați așa cum vedem, de exemplu, în estul Mediteranei”, a mai spus el.

"În același timp, cred că trebuie să căutăm cu toții abordări pozitive, modalități de abordare a diferendelor", a adăugat el.

Adăugând că tensiunea din estul Mediteranei - pe agenda summitului UE - a fost discutată și la o reuniune a miniștrilor apărării NATO săptămâna trecută, iar Stoltenberg a declarat: "Desigur, aliații și-au exprimat îngrijorările. În același timp, cred că și toți aliații își dau seama că Turcia este un membru important, deoarece are graniță cu Irakul și Siria.”

El a spus că Turcia a fost esențială în lupta împotriva grupării teroriste Daesh/ISIS din Irak și Siria și găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, fiind în același timp un membru NATO care a suferit cele mai multe atacuri teroriste, transmite Anadolu.

El a mai spus că NATO lucrează la consolidarea și extinderea unui mecanism de detensionare a situației dintre Grecia și Turcia și pentru a preveni orice incidente între doi aliați NATO.

"De asemenea, cred că, prin aceste discuții tehnice la NATO despre detensionare, putem contribui, de asemenea, la deschiderea drumului negocierilor politice, abordând principalele probleme de bază, principalul litigiu”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Pe fondul tensiunilor recente din regiune, Grecia și administrația cipriotă greacă și-au crescut presiunea asupra altor membri ai UE pentru a impune Turciei sancțiuni la summitul liderilor UE care are loc zilele acestea.

Citește și: Ample operațiuni anti-Daesh/ISIS au avut loc în Irak cu sprijinul Coaliției Internaționale

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy