Șeful Mossad avertizează că Rusia ar putea vinde Teheranului arme avansate care ”amenință existența Israelului”, în schimbul rachetelor iraniene

Fateh-110.
Fateh-110.

Șeful serviciului de informații Mossad al Israelului, David Barnea, a avertizat duminică că Rusia ar putea furniza Iranului arme avansate care ar putea amenința existența statului Israel.

Livrările de echipament militar rusesc ar trebui să aibă loc în schimbul unor rachete cu rază scurtă și lungă de acțiune, pe care Iranul urmează să le predea Rusiei, susține David Barnea, citat de Times of Israel.

„Ne temem că rușii le vor oferi iranienilor în schimb ceea ce le lipsește, și anume arme avansate care cu siguranță ne vor amenința pacea și poate chiar existența”, a spus Barnea, potrivit căreia Iranul se pregătește să aprovizioneze Rusia cu rachete cu rază rază scurtă și lungă de acțiune, pe lângă bine-cunoscutele drone Shahed, livrate în număr mare Armatei ruse.

Aflat la o conferință anuală desfășurată în Israel, șeful Mossad mai atrage atenția asupra încercărilor tot mai susținute ale Iranului de a ataca israelienii și evreii din străinătate. Agenția de spionaj a Israelului și aliații săi au dejucat 27 de astfel de cazuri în ultimul an, a spus Barnea. „Unitățile care au fost capturate și armele care au fost confiscate aveau ținte clare”, a mai spus șeful Mossadului.

El a dat ca exemplu o operațiune din noiembrie anul trecut, când, potrivit lui, ar fi fost dejucată o încercare a elementelor extrateritoriale ale Gărzilor Revoluționare Iraniene de a ucide un cunoscut cetățean israeliano-georgian care trăiește la Tbilisi.

„Vânarea israelienilor și evreilor în orice fel, indiferent dacă este mediată de iranieni sau de arme iraniene introduse ilegal în Israel, va duce la o retaliere împotriva iranienilor care au trimis teroriștii, de la operatorii de la sol până la comandanții care au autorizat operațiunea”, a mai spus Barnea.

 

Programul nuclear iranian - pragul critic: uraniu îmbogățit la peste 60%

 

Directorul Mossad-ului a abordat, de asemenea, problema programului nuclear al Iranului și a unui potențial acord cu puterile mondiale care ar ușura sancțiunile împotriva Iranului. Barnea a cerut comunității internaționale „să fie alertă”.

„Ambițiile cunoscute ale Iranului în materie de arme nucleare și încercările sale anterioare de a le realiza necesită ca comunitatea internațională să fie în alertă maximă și să dea dovadă de o hotărâre neclintită de a contracara aceste ambiții”, a spus el.

De altfel, oficialii israelieni au punctat în mod repetat că nu vor admite ca Iranul să dețină o armă nucleară. Consilierul pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, a declarat că Israelul va fi nevoit să acționeze dacă Iranul îmbogățește uraniu la peste 60%. „Nu ar fi de ales” decât să acționăm, a declarat Hanegbi, citat de JPost.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel