Securitatea Poloniei, garantată doar de SUA? Varșovia spune că nu a uitat anul 1939

Tudor Curtifan |
Data publicării:

În așteptarea deciziei SUA privind o baza permanentă pe teritoriul ei, Polonia susține că doar SUA i-ar putea asigura securitatea.

Până la decizia administrației Trump care este așteptată în luna martie, informează janes.com, oficialii polonezi au subliniat faptul că doar o baza militară permanentă ar putea asigura garanții privind securitatea Poloniei, lucru pe care NATO sau UE nu îl pot face.

Senatorul polonez Anna Maria Anders și-a exprimat o „neîncredere istorică” în capitalele din vestul Uniunii Europene, precum și îndoieli cu privire la faptul că NATO ar apăra și ar activa articolul 5 din cadrul Tratatului în cazul unei posibile agresiuni militare împotriva Poloniei. Andres a dat exemplul anului 1939 când invadarea Poloniei a dus la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, însă nici Franța și nici Marea Britanie nu au acționat imediat pentru apărarea Poloniei.

Polonia va fi întotdeauna sceptică față de Europa. Atunci, în 1939, când Polonia a fost invadată de Germania nazistă și Uniunea Sovietică, Franța și Marea Britanie au refuzat să o ajute. Împărtășim cu toții (n.r. - polonezii) acest punct de vedere”, a declarat Anna Maria Andres, la începutul acestei luni.

 

Polonia nu crede că o bază militară permanentă ar deteriora securitatea în regiune

 

Polonia este dispusă să plătească cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ''Fort Trump'', ofertă pe care preşedintele american Donald Trump a anunţat că o examinează "foarte serios".

Dacă s-ar concretiza, o astfel de iniţiativă ar putea crea tensiuni în interiorul NATO şi ar agrava şi mai mult disensiunile puternice dintre Occident şi Rusia.

Dar președintele Andrzej Duda a respins argumentele conform cărora o bază americană permanentă atât de aproape de Rusia ar putea presupune ''o deteriorare a securităţii'' în regiune, provocând o creştere a ''militarizării'' ruse în estul Europei.

„De mai bine de 10 ani se produce o militarizare extrem de puternică, de exemplu în Kaliningrad (enclavă rusă între Polonia şi Lituania - n.r.). Aceasta este realitatea în care trăim astăzi. Comportamentul agresiv al Rusiei este (...) ceva sistematic'', spune anul trecut președintele Poloniei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel