Securitate energetică. Parlamentul European a cerut stoparea proiectului Nord Stream 2

S.I. Catalin / 13 Martie 2019 / 00:04

Parlamentul European a confirmat posibilitatea unei dependențe mai mari a Uniunii Europene față de aprovizionarea cu gaze rusești, ceea ce reprezinta o amenințare tot mai mare pentru piața internă a Uniunii în cazul implementării proiectului gazoductului Nord Stream 2.

,,Nord Stream 2 întărește dependența UE de livrările rusești de gaze naturale, amenință piața internă a UE și nu este în concordanță cu politica energetică a UE și, prin urmare, trebuie oprită", se arată în raportul publicat pe site-ul web al Parlamentului European. Parlamentul European declară că nu mai consideră Federația Rusă partenerul său strategic.

Parlamentul European a votat, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, rezoluția privind relațiile politice dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, care conține propunerea de a stopa proiectul Nord Stream 2. Rezoluția prevede posibilitatea de extindere a sancțiunilor față de persoane concrete din Rusia, limitarea accesului Federației Ruse la finanțe și tehnologii, dar și anularea statutului de partener strategic al Rusiei în relațiile cu UE.

Documentul a fost propus pentru votare în luna martie de către eurodeputatul din partea Letoniei, Sandra Kalniete. Aceasta a propus, printre altele, ca UE să fie gata să adopte un șir suplimentar de sancțiuni, inclusiv sancțiuni care vizează persoane concrete din Rusia dar și limitarea accesului la finanțe și tehnologii, dacă Rusia va continua să violeze dreptul internațional, transmite RIA, citat de portalul Deschide.md.

Pentru rezoluție au votat 402 de deputați, împotriva au votat 163, iar 89 s-au abținut.

În rezoluție se regăsește și un îndemn către Comisia Europeană și serviciul diplomatic să „elaboreze de urgență propuneri legislative suplimentare la legea europeană comună „Lista Magnitski”, care ar permite introducerea interdicțiilor de obținere a vizelor și ar permite adoptarea de sancțiuni față de persoane concrete.” Este vorba, de exemplu, de blocarea proprietăților și a intereselor de patrimoniu pe teritoriul UE. Urmează să fie realizată și lista persoanelor sancționate.

Textul conține și declarația conform căreia Nord Stream 2 sporește dependența UE față de gazele rusești, reprezintă un pericol pentru piața internă din UE și nu corespunde politicii energetice a UE și a intereselor strategice. Din aceste cauze proiectul trebuie închis.

Uniunea Europeană nu face decât să-şi sporească dependenţa energetică faţă de Rusia, deşi la nivel declarativ susţine că doreşte să o diminueze.

În plus, acest proiect va însemna pentru Ucraina pierderea a circa două miliarde de dolari anual reprezentând taxe de tranzit pentru gazele livrate de Rusia către Europa. 'Trebuie să întrebăm (Uniunea Europeană): De ce cu o mână sprijiniţi Ucraina, iar cu cealaltă o sugrumaţi?', a spus oficialul american. 'Nord Stream-2 ameninţă nu doar supravieţuirea Ucrainei şi resursele ei, dar şi diversificarea aprovizionării cu energie în Europa, mai ales în sud-estul Europei', a insistat Dunnigan.

Nord Stream 2, un proiect care ameninţă securitatea şi independenţa energetică a Europei

Lansat în anul 2011, Nord Stream este compus în prezent din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania), iar construirea altor două îi va dubla capacitatea, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

 

 
Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy