Se schimbă fața războiului. Sistemele electronice pentru culegere de date și analiză câștigă teren

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

A trecut vremea echipelor de cercetare și diversiune care pătrundeau adânc în spatele liniilor inamice în vederea culegerii de informații privind tehnica de luptă sau numărul soldaților. Azi discutăm despre sisteme electronice, radare, sisteme infraroșu, echipamente de bruiaj electronic, război cibernetic. Toate se rezumă la electronică. Poate prea mult spun alții dar cert este că în situații limită o mașinărie analizează mai repede riscurile și oportunitățile.

În cadrul antrenamentului tactic Northern Edge 2019 care a avut loc la complexul Pacific Range Alaska Range și Golful Alaska și unde au participat peste 3.000 de piloți și avioane din mai multe țări membre NATO sau partenere, compania Northrop Grumman, legendarul fabricant de arme din SUA, împreună cu partenerii militari au prezentat cu capabilități avansate în scenariile tactice aer-aer, aer-sol și aer-maritim. Sistemele au cules date din teren, au analizat situația operativă și au dispus măsuri în consecință. Mai mult au avut de-aface cu un bruiaj electronic foarte puternic menit a pune probleme sistemului de analiză.

Într-un comunicat de presă recent, compania a afirmat că tehnologiile sale de dominare a aerului oferă noi capabilități armatelor americane.

Sistem de analiză și control testat pe viu

 

"Northrop Grumman dezvoltă tehnologii agile, la prețuri accesibile, care răspund nevoilor avansate de intervenție, ISR și comandă și control multi-rol pentru clienții noștri", a declarat Tom Jones, vicepreședinte și director general al sistemelor de la Northrop Grumman. "Folosind aeronave de test reconfigurabile, echipate cu senzori avansați și capacitate de inteligență artificială cognitivă la evenimente precum Northern Edge, accelerează semnificativ procesul de dezvoltare".

Exercițiul de la complexul Pacific Range Alaska Range și Golful Alaska a fost conceput pentru a spori interoperabilitatea între servicii în războiul aerian, într-un mediu extrem de contestat.

Cea de-a zecea apariție la Nord Edge a companiei Northrop Grumman a demonstrat capacități tehnologice de lider în exercițiul comun al armatei. Soluțiile inovatoare testate la exercițiile anterioare de Nord Edge includ recunoașterea automată a țintelor și identificarea acestora pe câmpul de luptă, protecție electronică avansată la atacurile cibernetice, calculul de misiune, căutarea și urmărirea maritimă, detectarea rachetelor de suprafață cu rază lungă de acțiune, căutare și urmărire în infraroșu.

Lupta cu inamici virtuali

 

Northrop Grumman a prezentat cu această ocazie programul Battlefield Airborne Communications Node (BACN) de instruire live, virtuală și constructivă pe mai multe nivele. Multe dintre aceste capabilități sunt în prezent pe platforme din SUA, oferind un avantaj important în luptă pentru avioanele US Air Force, US Navy și US Marines.

Vezi și: Red Flag Alaska. Piloți din cinci țări au participat la cel mai amplu exercițiu de luptă aeriană - Video

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel