Se pregătesc șenile din cauciuc pentru vehiculele de luptă ale Forțelor Terestre Americane

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Divizia de apărare a companiei Soucy International a primit un contract pentru fabricarea și livrarea de prototipuri de șenile din cauciuc compozit, destinate Centrului de Sisteme pentru Vehicule Terestre al US Army (Forțele Terestre ale SUA).

Proiectul face parte din efortul de dezvoltare, integrare și testare a tehnologiilor esențiale de electrificare și mobilitate necesare platformelor de luptă de generație următoare (Next Generation Combat Vehicle - NGCV).

Compania își va rafina tehnologia șenilelor din cauciuc, care vor fi testate la Centrul de Sisteme pentru Vehicule Terestre. Deși Soucy are o experiență de peste 15 ani în realizarea acestui tip de șenilă, noul proiect reprezintă o adevărată provocare deoarece, în specificațiile tehnice este prevăzută echiparea unui vehicul de 50 de tone.

Potrivit Soucy, prin noul tip de șenilă se urmărește atingerea mai multor obiective printre care mobilitatea silențioasă, reducerea greutății sistemului de rulare, reducerea rezistenței la rulare, precum și diminuarea costurilor de întreținere și  sprijin logistic, în comparație cu șenilele convenționale din oțel.

În plus, șenilele din cauciuc compozit oferă o reducere semnificativă a vibrațiilor, semnăturii termice și consumului de carburant. La acestea se adaugă intervalul de  timp mai mic necesar schimbării unei șenile, ceea ce constituie un avantaj deosebit, atunci când activitatea are loc sub presiunea adversarului.

Conform publicației online Army Recognition, șenilele din cauciuc compozit, în comparație cu cele din oțel, au o perioadă de întrebuințare mai mare, vibrații mai mici cu până la 70%, nivel de zgomot mai redus cu până la 13 dB și o distanță mai mică de frânare. De asemenea, greutatea șenilelor este redusă la jumătate, iar consumul de carburant scade cu 30%, la acestea adăugându-se eliminarea eternei probleme de deteriorare a infrastructurii.

2. -imagine fara descriere- (sua-fortele-terestre-vehicul_25877000.jpg)

Compania Soucy a mai produs șenile din cauciuc în 2004 pentru mașinile de luptă M113 de 12 t ale militarilor norvegieni dislocați în Afganistan. În 2009, au urmat  militarii danezi echipați tot cu M113, iar în 2010 norvegienii au apelat din nou, de data aceasta, pentru blindatele tip CV9030N de peste 30 t din Afganistan.

În prezent, Soucy precizează că deține tehnologia pentru înzestrarea cu șenile din cauciuc compozit, a tehnicii de luptă cu o masă de 50 t și estimează ca în anul 2023 va putea să atingă pragul de 53 t.

Comentariul autorului: Deocamdată șenilele din cauciuc nu sunt destinate tancurilor din US Army, deoarece oricare din variantele tipului ”Abrams M1” are o masă de peste 60 t. Dar, trupele americane urmează să se înzestreze, până în 2025, cu tancuri ușoare de luptă, cu o masă totală între 30 și 40 t, una din cerințele principale pentru războaiele viitorului fiind mobilitatea. Aceste tancuri ușoare vor avea tunuri de 105 sau 120 mm și vor putea fi transportate cu avioane C-17 Globemaster III, câte două tancuri într-o aeronavă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel