Se face și ATACMS. SUA admit în premieră că ar putea furniza sistemelor HIMARS ucrainene rachete care să lovească la 300 km

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
HIMARS ucrainean, într-o imagine editată de Ministerul Apărării din Ucraina
HIMARS ucrainean, într-o imagine editată de Ministerul Apărării din Ucraina

Președintele american Joe Biden a lăsat ieri să se înțeleagă că SUA ar putea în cele din urmă să furnizeze Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune pe care Kievul l-a cerut de mai mult timp pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

Președintele a făcut declarațiile în fața Casei Albe luni, când a fost inițial întrebat care este răspunsul SUA la intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Biden a ținut să declare că acțiunea Rusiei „nu a fost neașteptată”, adăugând că „de aceea trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie”.

Întrebat direct dacă Washingtonul va accepta în aceste condiții să ofere Ucrainei sistemele de rachete tactice ATACMS, Biden a răspuns: „asta este încă în joc”, după cum reiese și din clipul postat pe Twitter de consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerashchenko. 

De asemenea, deputatul ucrainean Kira Rudik a scris pe Twitter că recentele atacuri rusești, inclusiv cele care au lovit Kievul în ultimele zile, „demonstrează urgența cererii noastre. Avem nevoie ca acele rachete cu rază lungă de acțiune să fie furnizate cât mai curând.”

 

Ucraina cere de mai mult timp rachete ATACMS care pot fi integrate pe sisteme HIMARS și pot lovi la 300 kilometri

 

Kievul a cerut de mult timp SUA să-i furnizeze rachete MGM-140 ATACMS, care au raza de acțiune de până la 300 km și pot fi lansate cu sistemele HIMARS. Washingtonul a refuzat însă livrarea lor de teamă că acest lucru ar duce la escaladarea conflictului.

Generalul-locotenent (r) Benjamin Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA dislocate în Europa, se numără printre figurile militare care au cerut în mod repetat Washingtonului să furnizeze Kievului toate armele de care are nevoie, în special sisteme cu rază lungă de acțiune, pentru a-i permite inclusiv să recupereze Crimeea.

Acesta a declarat pe 30 mai că are încredere că administrația Biden va furniza „în cele din urmă” ATACMS Ucrainei. „Este pur și simplu înnebunitor și prelungește inutil acest război când suntem atât de lenți și acționăm doar progresiv”, a declarat acesta.

Hodges consideră că administrația Biden a arătat o „reținere continuă” în furnizarea armelor de precizie cu rază lungă de acțiune, ca urmare a „reticenței sau incapacității de a defini clar rezultatul strategic pe care îl urmărește și a refuzului de a spune categoric că vrea ca Ucraina să câștige”.

„Acest lucru a condus la luarea deciziilor lente și progresive, care îi ajută doar pe ruși, deoarece Kremlinul știe că administrația (Biden) va continua să se auto-descurajeze din cauza îngrijorării cu privire la posibila escaladare nucleară rusă”.

 

Rachetele ATACMS ar putea ajuta la eliberarea mai rapidă a teritoriului ucrainean

 

2. Lansarea d... (himars-ucraina-lansare_59564800.png)

Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În timpul unei vizite efectuate la Kiev săptămâna trecută, senatorul Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, a declarat că, cu cât SUA vor furniza mai repede Kievului rachete ATACMS și muniții cu dispersie cu rază lungă de acțiune, „cu atât mai mult teritoriu” vor putea recuceri ucrainenii și „cu atât vor fi mai puține vieți pierdute."

Revenind la declarația lui Biden, deși aceasta pare că a fost forțată de presiunile jurnaliștilor, reprezintă o schimbare clară de poziție a Casei Albe față de problema rachetelor tactice cu rază lungă de acțiune. 

Dacă până în urmă cu două săptămâni administrația Biden nega categoric orice intenție de a urma exemplul Regatului Unit (care a confirmat trimiterea în Ucraina a rachetei de croazieră Storm Shadow cu raza de 250 km), acum problema este “în dezbatere”, ceea ce reprezintă un pas făcut spre întâmpinarea cererilor Kievului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel