Schimburi de focuri de la frontiera intercoreeană

Eduard Pascu / 04 mai 2020 / 08:39

Schimburile de focuri survenite duminică la un post de grăniceri în Zona Demilitarizată de la frontiera dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud au fost ''accidentale'', potrivit secretarului american de stat Mike Pompeo.

''Din informaţiile noastre interne putem confirma că (...) cele câteva focuri au fost trase dinspre Nord. Credem că a fost un accident'', a spus Pompeo într-un interviu acordat postului ABC News, citat de agenţia EFE. El a confirmat de asemenea că soldaţii sud-coreeni au ripostat, dar nu au existat victime în rândul niciuneia dintre cele două părţi.

Incidentul a avut loc duminică dimineaţa devreme, în jurul orei locale 7:41 a.m. Militarii sud-coreeni au emis mesaje de avertisment şi au rispostat de două ori. Nu au fost înregistrate victime sau avarii la instalaţiile din Coreea de Sud, transmite Agerpres.

 

Încălcarea acordului

 

Un oficial militar sud-coreean a declarat că incidentul nu pare a fi o provocare deliberată din partea Coreei de Nord, însă a adăugat că acesta reprezintă o încălcare a acordurilor militare bilaterale încheiate în anul 2018 cu obiectivul de a pune capăt tensiunilor în peninsulă în cadrul unui proces de pace intercoreean centrat pe denuclearizarea Coreei de Nord.

Pe de altă parte, acest incident survine la puţin timp după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi-a făcut apariţia în public după o absenţă de trei săptămâni, timp în care au apărut speculaţii că starea sa de sănătate s-a înrăutăţit sau chiar că el ar fi murit.

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca liderul nord-coreean să se fi îmbolnăvit de COVID-19 ori să fi suferit o intervenţie chirurgicală pe cord, aşa cum s-a zvonit în acest timp, Mike Pompeo a refuzat să detalieze, limitându-se să răspundă că absenţa lui Kim ''nu este ceva fără precedent''.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy