Scenarii de război în Marea Baltică: NATO va simula protejarea coastei nordice împotriva amenințării rusești

Cristian Soare , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Comandantul Forțelor Navale ale Germaniei, viceamiral Jan Christian Kaak, a declarat că exercițiul NATO cu numele de cod “Coasta de Nord”, care se va desfășura pentru prima dată în Marea Baltică începând cu 09.09.2023, va viza apărarea țărilor europene împotriva unui posibil atac al Rusiei.

Pe timpul exercițiului, statele membre NATO vor simula protejarea coastei Mării Baltice de un ipotetic atac rusesc. Potrivit viceamiralului german, prin aceste manevre Occidentul vrea să transmită Moscovei “un semnal clar” că, în cazul declanșării unor ostilități din partea rusă, statele occidentale vor răspunde cu un atac împotriva acesteia.

“Transmitem un semnal clar Rusiei să fie vigilentă. O descurajare puternică trebuie să includă capacitatea de a ataca”, a spus comandantul Forțelor Navale germane.

În timpul exercițiului, NATO va asigura securitatea căilor de comunicații maritime, pentru că, în cazul în care Rusia va decide să blocheze coridorul Suwalki, atunci statele baltice vor mai dispune doar de o cale navigabilă pentru comunicațiile cu restul Europei.

“În cazul în care coridorul Suwalki va fi închis, iar acest lucru se poate face cu ușurință, deoarece există doar două drumuri și o cale ferată, atunci vom avea la dispoziție doar rute maritime prin care va trebui să trecem”, a spus viceamiralul.

Exercițiul va fi condus de către Germania de la noul cartier general naval din Rostock. Va fi vorba despre primul exercițiu de această amploare, care se va desfășura sub conducere germană.

Manevrele vor începe pe 09 septembrie în largul coastelor Letoniei și Estoniei și vor dura două săptămâni. La acestea vor participa aproximativ 30 de nave de luptă și peste 3.000 de militari din statele baltice, Belgia, Canada, Țările de Jos, SUA, Franța și Suedia.

Din partea SUA, va fi prezent la exercițiu docul pentru transportul desantului Mesa Verde din clasa San Antonio, conceput pentru a deplasa 800 de infanteriști marini.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel