Scafandrii militari au neutralizat un proiectil vechi de artilerie găsit în zona de litoral din Eforie Nord

Scafandrii militari români, foto: Forțele Navale Române
Scafandrii militari români, foto: Forțele Navale Române

Potrivit unui comunicat de presă emis de Statul Major al Forțelor Navale, ieri, 11 iulie, scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au descoperit un obiect suspect în timpul unor scufundări de antrenament, în apropierea litoralului din zona stațiunii Eforie Nord.

În jurul orei 15.50, o echipă formată din cinci scafandri de luptă EOD aflați în Serviciul de Luptă Permanent al Forțelor Navale și specializați în lucrul cu explozibilii a plecat din portul militar Constanța și s-a deplasat cu două ambarcațiuni rapide într-un raion travers Eforie Nord, la aproximativ 200 de metri distanță de țărmul românesc.

În urma verificării efectuate, scafandrii EOD au constatat că o lovitură veche de artilerie se afla pe fundul mării, la aproximativ 5 m adâncime. Proiectilul, de calibru 76 mm, avea depuneri pietrificate de scoici, împiedicând estima perioadei în care a fost utilizat.

Pentru eliminarea pericolului, scafandrii militari au utilizat procedurile operaționale standard de neutralizare, prin distrugerea dispozitivului într-un raion de siguranță din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Intervenția s-a încheiat în seara zilei de 11 iulie, în jurul orei 18.30.

Secția de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal) din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.

Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel