Satelit Aeolus. Lansare amânată de la Centrul spaţial Kourou

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Lansarea prevăzută pentru marţi a satelitului european Aeolus, destinat desfăşurării unor măsurători şi observaţii asupra dinamicii atmosferice terestre, a fost amânată cu 24 de ore din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la Centrul spaţial Kourou, din Guyana Franceză, a anunţat luni compania Arianespace, transmite AFP.

,,Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în regiunea Centrului spaţial din Guyana, operaţiunile de lansare ale misiunii VV12, prevăzute iniţial să aibă loc la 21 august 2018, au fost amânate", conform comunicatului dat publicităţii de companie.

Conform programului, lansarea urma să aibă loc marţi, la ora locală 18:20 (21:20 GMT) şi a fost amânată pentru miercuri la aceeaşi oră. Satelitul Aeolus, construit de către Airbus Defence and Space, va fi transportat pe orbită de o rachetă Vega.

Aeolus este prima misiune spaţială care va observa vânturile la nivelul întregii planete. Satelitul va alcătui hărţi 3D ale dinamicii atmosferice. Aceste observaţii realizate în timp real vor permite îmbunătăţirea preciziei predicţiilor meteorologice şi o mai bună înţelegere a proceselor atmosferice relevante pentru variabilitatea climei. Conform ESA, misiunea Aeolus va demonstra că meteorologia poate deveni mai exactă.

Aeolus este cea de-a cincea misiune din cadrul programului ESA Living Planet. Denumită după Aeolus, "păstorul vânturilor" în mitologia greacă, această misiune va contribui şi la studierea schimbărilor climatice pe termen mediu şi lung. Satelitul Aeolus are la bord un singur instrument ştiinţific - un laser Doppler LIDAR denumit ALADIN (Atmospheric LAser Doppler INstrument) care va studia atmosfera până la altitudinea de 30 de kilometri (troposfera şi stratosfera) pentru a măsura parametrii vânturilor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel