NATO: Şase avioane de luptă americane F-15 au fost desfăşurate în Estonia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Șase avioane de luptă americane F-15 au aterizat miercuri la bazele aeriene Ämari din nordul Estoniei pentru a participa la exercițiul militar Astute Protector. Scopul principal al avioanelor de luptă F-15 este de a sprijini Misiunea NATO de Poliție Aeriană din statele baltice, la care participă în prezent şi avioane de luptă F-16 alae Forțelor Aeriene Belgiene.

În plus, avioanele de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene Daneze vor ajunge joi la Baza Aeriană Šiauliai din Lituania și vor efectua aceleași exerciții în cooperare cu avioanele de luptă F-16 ale Fotelor Aeriene Poloneze.

Avioanele americane sunt de obicei staționate la Baza Aeriană Lakenheath din Marea Britanie și vor rămâne în Estonia până la sfârșitul săptămânii. SUA desfășoară în mod regulat exerciții cu statele membre NATO din Estul Europei.

NATO a anunţat luni că îşi plasează forţele în stand-by şi consolidează Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de vânătoare, în ceea ce Rusia a denunţat a fi drept ''isteria'' Occidentului ca răspuns la comasarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

''Cele şase avioane de vânătoare vor fi desfăşurate până la finalul săptămânii viitoare'', a declarat un purtător de cuvânt al bazei aeriene Amari din Estonia. Avioanele F-15 vor consolida misiunea de poliţie aeriană în regiunea Baltică, desfăşurată de NATO, potrivit Comandamentului aerian aliat al NATO.

Estonia, Letonia şi Lituania - cândva foste republici componente ale Uniunii Sovietice şi în prezent membre ale NATO şi ale Uniunii Europene - nu deţin avioane de vânătoare şi se bazează pe NATO pentru asigurarea protecţiei spaţiului lor aerian.

Anterior, NATO anunţase că Danemarca va trimite joi patru avioane militare F-16 la baza aeriană Siauliai, din Lituania.

Rusia a concentrat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi a făcut tot mai multe manevre militare, stârnind temeri privind o invazie. Moscova neagă orice plan în acest sens, însă Kremlinul insistă să primească garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va fi primită în NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel