Rusia, antiaeriene S-300. Iranienii ar putea opera bateriile din Siria

DefenseRomania Team / 12 oct 2018 / 11:39

Rusia s-ar fi decis să recurgă la echipe de operatori din Iran pentru operarea bateriilor sale antiaeriene S-300 pe care le-a livrat Siriei, o informaţie care a suscitat săptămâna aceasta îngrijorarea SUA şi a Israelului, au declarat zilele trecute pentru site-ul israelian DEBKAfile surse provenind din serviciile secrete.

În acest scop, potrivit agenţiilor de informaţii americane şi israeliene, Rusia a început să-i transporte cu avionul pe specialiştii iranieni în Siria.

Moscova a anunţat furnizarea de rachete antiaeriene S-300 în Siria în urma disputei cu Israelul cu privire la incidentul legat de avionul său de recunoaştere Il-20, care a fost doborât - din greşeală - de antiaeriana siriană în timpul unui raid al avioanelor israeliene în Siria la 17 septembrie.

Într-o atmosferă secretă, Rusia a decis să încredinţeze echipelor iraniene operarea acestora. Nu întâmplător Moscova a livrat Siriei exact acelaşi model de sistem de apărare antiaeriană pe care l-a vândut Iranului cu doi ani în urmă - S-300 PMU-2. Teheranul îl foloseşte pentru protejarea siturilor sale nucleare, conform site-ului israelian.

Chiar dacă experţi militari americani şi israelieni s-au declarat surprinşi în legătură cu această informaţie, surse DEBKAfile susţin totuşi că Rusia a livrat Siriei baterii învechite.

Unul din considerentele Moscovei pentru a recurge la operatori iranieni ar fi fost să nu expună riscului echipele ruseşti în cazul în care avioanele americane sau israeliene ar aplica lovituri directe asupra sistemelor sale S-300 în Siria.

Pentru Israel, această decizie prezintă atât avantaje, cât şi inconveniente: pe de o parte, ar fi o uşurare pentru echipajele israeliene când vor porni să atace bateriile antiaeriene S-300 în Siria să ştie că nu au de-a face cu militari ruşi; dar, pe de altă parte, prin gestionarea apărării antiaeriene a Siriei, Iranul îşi consolidează prezenţa militară pe teritoriul Siriei, ceea ce guvernul premierului Benjamin Netanyahu s-a angajat să nu permită.

În aceeaşi măsură, Iranul ar putea lua decizia Moscovei ca pe o aprobare a pretenţiei sale de a avea o prezenţă militară solidă în Siria.

Înainte ca DEBKAFile să publice aceste dezvăluiri, surse militare şi din serviciile secrete au dezvăluit portalului israelian că Rusia a furnizat Siriei trei batalioane de S-300, fiecare alcătuit din opt lansatoare cu 100 de rachete pe batalion.

Toate rachetele au fost supuse unor revizii majore în fabricile de armament din Rusia. Deci, Moscova a trimis în Siria un total de 300 de rachete antiaeriene chiar dacă învechite încă în stare bună.

La 7 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin la o dată care nu fost pe moment stabilită. În timp ce cei doi lideri continuă să-şi zâmbească şi să dea impresia că au relaţii amiabile, Rusia continuă să şocheze, să surprindă şi să escaladeze tensiunile cu Israelul, comentează jurnaliştii de la DEBKAFile.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy