Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 29.02.2024, că producerea avioanelor de avertizare timpurie și control de tip A-50 va fi reluată.

“Desigur, acest avion trebuie restaurat. Vom face acest lucru, deoarece aeronava este solicitată nu numai de armata noastră, ci și la export”, a precizat Chemezov.

În prezent, Corporația întrunită constructoare de avioane din Rusia (OAK) este angajată, împreună cu societatea Roselektronika, doar în modernizarea aeronavelor de tip A-50, la Întreprinderea Beriev din Taganrog. Un avion modernizat a fost transferat Ministerului rus al Apărării la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

“Aeronava de avertizare timpurie și control A-50U este un vehicul necesar în condițiile moderne de luptă. Ca urmare a modernizării, avionul a primit echipamente tehnice noi, ceea ce a crescut viteza și raza de detectare a țintelor aeriene, terestre și maritime, precum și eficiența contracarării inamicului. Aeronava a fost modernizată în cadrul programului de actualizare a flotei de avioane AWACS, prevăzut de comenzile de stat pentru apărare”, se arată într-un comunicat al Centrului de presă al OAK.

După cum este cunoscut, partea rusă a reluat recent și producerea de bombardiere strategice modernizate Tu-160M. În timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Putin la Întreprinderea de aviație Gorbunov din Kazan, a fost prezentată cel puțin o aeronavă nouă de acest tip. Anterior, compania a fost implicată, de asemenea, numai în modernizarea “Lebedelor albe” existente în înzestrarea Forțelor Aerocosmice.

 

Ucrainenii au decimat flota de avioane AWACS a Rusiei. Două A-50, doborâte, altul avariat la sol

 

2. A-50 / Min... (1_42772100.jpg)

A-50 / Ministerul apărării al Federației Ruse

Comentariul autorului: De la începutul conflictului din Ucraina, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut trei avioane AWACS de tip A-50U. Două dintre acestea au fost doborâte de militarii ucraineni pe 14.01 și pe 23.02.2024, deasupra Mării Azov și a Ținutului Krasnodar.

O altă aeronavă de acest tip a fost avariată, pe 26.02.2023, pe aerodromul din Machulishchy (Republica Belarus), în urma unei acțiuni organizate de partizanii locali.

În acest fel, din cele nouă avioane A-50U aflate în dotarea armatei ruse au mai rămas în exploatare numai șase, care sunt considerate insuficiente pentru asigurarea unei misiuni permanente de monitorizare a teritoriului Ucrainei. Din aceste motive, în ultimele zile, aeronavele rusești de tip A-50U nu au mai zburat în apropierea frontierelor ucrainene.

CITEȘTE ȘI: A-50 AWACS sunt imposibil de înlocuit, dar rușii încearcă. După ce deține recordul de 2 avioane pierdute, Rusia apelează la zeci de drone

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel