Rușii mențin în Marea Mediterană o grupare navală redusă, dar care include trei platforme de lansare a rachetelor de croazieră de tip “Kalibr”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, pe 27.01.2024, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus, se afla o grupare navală rusească formată din șase nave de luptă și auxiliare, inclusiv un submarin.

Astfel, din escadra rusească făceau parte:

- submarinul Ufa (Flota rusă din Oceanul Pacific, FROP);

- fregata Amiral Grigorovici (Flota rusă din Marea Neagră, FRMN);

- nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (FRMN);

- corveta Merkury (FRMN);

- petrolierul Kama (Flota rusă de Nord);

- nava de cercetare radioelectronică Kildin (FRMN).

Având în vedere faptul că, de regulă, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane avea în compunere 10-15 nave de luptă și auxiliare, între care două submarine, se poate constata că partea rusă menține în regiune o grupare navală redusă, care nu ar fi capabilă să contracareze forțele impresionante ale NATO concentrate în prezent în zona Orientului Mijlociu.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceasta include trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv submarinul Ufa, fregata Amiral Grigorovici și nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo.

De asemenea, navele rusești din Marea Mediterană sunt nave moderne, unele dintre ele putând fi considerate ca fiind noi, deoarece au fost introduse în dotare în cursul anului 2023. Este vorba despre submarinul diesel-electric Ufa și corveta Merkury.

În ceea ce privește submarinul Ufa trebuie precizat că acesta se află într-un marș interflote, deplasându-se din Marea Baltică, unde a fost produs și testat, către Vladivostok, unde va avea baza de dislocare permanentă. Escala din portul Tartus, care va dura, probabil, câteva luni, este efectuată din cauza absenței din regiune a submarinelor FRMN, care, de regulă, îndeplineau misiuni în estul Mării Mediterane.

Două dintre acestea, Novorossiysk și Krasnodar, se află în reparații la șantierele navale din Marea Baltică. Se așteaptă ca, în perioada următoare, cel puțin unul dintre ele, cel mai probabil Novorossiysk, să revină în portul Tartus.

După cum au informat sursele de pe rețelele de socializare, în ultimele zile, dintre cele șase nave aflate în portul Tartus, două au ieșit în Marea Mediterană pentru îndeplinirea de misiuni specifice. Este vorba despre fregata Amiral Grigorovici și nava de cercetare radioelectronică Kildin, care supraveghează dispozitivul naval al NATO format în estul și sud-estul Mării Mediterane, pe fondul conflictului palestiniano-israelian.

În același timp, la danele militare folosite de armata rusă în portul Tartus a fost semnalată prezența navelor de transport Ursa Major (pentru armamente) și Zaid/Zafar (pentru cereale). Acest lucru arată faptul că Federația Rusă continuă să schimbe arme pentru cereale cu regimul sirian.

Pentru a găzdui ambele nave civile de transport, grupul operativ al Forțelor Navale ruse a fost nevoit să facă mai multe manevre și să schimbe danele de acostare a unora dintre navele de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel