Rusia dezvoltă o nouă navă care poate lansa rachete de croazieră Kalibr: Proiect 21635 - clasa Sarsar

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, directorul general al corporației constructoare de nave Ak Bars, Renat Mistakhov, a anunțat,  pe 27.10.2022, dezvoltarea unui nou tip de navă mică purtătoare de rachete pe baza navelor din clasa Buyan-M.

Potrivit precizărilor sale, noua navă mică purtătoare de rachete va fi construită în cadrul Proiectului 21635, clasa Sarsar.

Aceasta va dispune de 16 rachete de croazieră de tip Kalibr, spre deosebire de cele opt ale navei de bază.

“Am creat o nouă versiune bazată pe navele Proiect 21631 din clasa Buyan-M. Aceasta va dispune de un număr crescut de rachete de la opt la 16”, a menționat Mistakhov.

După cum a declarat acesta, implementarea unei astfel de idei a fost posibilă ca urmare a deplasamentului ceva mai mare al noii nave mici purtătoare de rachete din clasa Sarsar, față de cel al navelor din clasa Buyan-M.

Comentariul autorului: În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de nouă nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 din clasa Buyan-M. Dintre acestea, patru aparțin Flotei din Marea Neagră, trei Flotilei din Marea Caspică și două Flotei din Marea Baltică.

De asemenea, alte trei nave de acest tip se mai află în construcție la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, două fiind destinate Flotei din Marea Baltică și una Flotilei din Marea Caspică. Acestea urmează să fie livrate beneficiarilor în perioada 2022-2023. La finalul seriei, în serviciul Forțelor Navale se vor afla 12 nave din clasa Buyan-M, repartizate câte patru la cele două flote și o flotilă.

Trebuie precizat faptul că navele Proiect 21631 și-au confirmat caracteristicile tehnico-tactice, fiind întrebuințate în acțiuni reale de luptă atât în Siria, cât și în Ucraina. Acestea au lansat deja câteva zeci de rachete de croazieră Kalibr, atât din Marea Caspică, cât și din Marea Neagră și Marea Mediterană.

Sursa: riafan.ru

 

Citește și: Rachetele de croazieră Kalibr, folosite intensiv de pe navele din Marea Neagră, în noul val de atacuri asupra Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel