Rachetele de croazieră Kalibr, folosite intensiv de pe navele din Marea Neagră, în noul val de atacuri asupra Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele săptămâni, Rusia a recurs la tactica atacurilor masive cu rachete și drone pe întreg teritoriul Ucrainei.

Rusia a continuat să folosească în ultimele câteva săptămâni rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune lansate de pe navele din Marea Neagră pentru a lovi ținte civile din Ucraina, a declarat marți un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Știm că au folosit aceste capacități pentru a lovi ținte în Ucraina”, a spus generalul Pat Ryder în timpul unui briefing.

Acesta a explicat că infrastructura civilă energetică a fost ținta principală a atacurilor constante cu rachete ale Rusiei.

Declarația lui Ryder urmează unei investigații a Bellingcat care a legat rachetele Kalibr de cea mai mare lovitură coordonată de rachete asupra țintelor ucrainene de către forțele ruse de la începutul invaziei.

Astfel, rușii au susținut că, între 10 octombrie și 17 octombrie, rachetele au lovit ținte militare și structura energetică, în timp ce Bellingcat a publicat rapoarte despre lovituri asupra „țintelor non-militare, distrugerea clădirilor rezidențiale  și lovirea grădinițelor și locurilor de joacă”.

Federația Rusă dispune în Marea Neagră de nave echipate cu aproximativ 32 de rachete de croazieră Kalibr. 

Potrivit experților, Marina Rusă are șase nave de suprafață în Marea Neagră - două fregate din clasa Grigorovici și patru corvete Buyan-M - care pot lansa rachete de croazieră din clasa Kalibr.

Există, de asemenea, șase submarine de atac diesel-electrice din clasa Kilo, care sunt capabile să lanseze rachetele Kalibr, care au o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de mile marine (aprox. 1.800 de km). Un înalt oficial militar a declarat luni că Pentagonul nu va furniza nicio informație despre submarinele rusești din regiune.

După momentul în care rachetele antinavă ucrainene Neptune au scufundat crucișătorul Moskva, în aprilie, navele rusești de suprafață au rămas în mare parte în port și nu au mai fost o componentă activă în lupta din Ucraina.

Racheta de croazieră 3M-14 Kalibr zboară autonom la altitudini joase, lovind ținte terestre staționare, cum ar fi posturi de comandă, facilități de logistică și baze militare.

Poate fi trasă de pe nave sau submarine, iar traseul său către o țintă poate fi configurat prin satelit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel