Ruşii care doresc viză în SUA, trecuţi pe o listă a "naţionalităţilor fără adăpost". Moscova condamnă decizia Washingtonului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia a condamnat duminică o decizie a SUA de a-i include pe cetăţenii ruşi care doresc obţinerea unei vize în Statele Unite pe o listă a "naţionalităţilor fără adăpost", aşa-numita "Homeless Nationalities", care pot solicita vize în terţe ţări, potrivit Reuters, Interfax şi RIA Novosti.

Această decizie permite ruşilor să ceară vize americane la Varşovia în loc de ţara lor de baştină după ce Ambasada SUA a încetat să mai proceseze majoritatea solicitărilor de viză în luna mai din cauza interdicţiei impuse de Moscova de a angaja personal din Rusia la ambasadă.

Departamentul de Stat îi consideră ca solicitanţi "fără adăpost" pe cei din ţările unde SUA nu dispun de reprezentanţe consulare sau în care personalul consular nu poate elibera vize din cauza situaţiei politice sau de securitate.

Astfel, Rusia a devenit a zecea ţară pe o astfel de listă, după Cuba, Eritreea, Iran, Libia, Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Venezuela şi Yemen.

"Diplomaţii americani au distrus de mulţi ani sistemul de servicii consulare în Rusia", a reacţionat într-o postare pe social media purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Au transformat o procedură tehnică, una de rutină pentru secolul 21, într-un adevărat infern", a declarat reprezentanta diplomaţiei ruse, potrivit Agerpres.

Având relaţii la nivelurile cele mai scăzute de după încheierea Războiului rece, Rusia şi Statele Unite se află într-o dispută cu privire la numărul de diplomaţi pe care fiecare îi poate trimite în capitala celeilalte şi nu au reuşit să facă progrese la convorbirile din această lună.

În plus, Rusia a inclus SUA pe o listă cu ţări "neprietene", care trebuie să solicite aprobare pentru a angaja cetăţeni ruşi la misiunile diplomatice şi a stabilit la zero cota pentru SUA.

În cursul convorbirilor, Moscova a spus că este dispusă să ridice toate restricţiile impuse în ultimii ani, iar Washingtonul a afirmat că doreşte paritate în ceea ce priveşte numărul personalului diplomatic şi reciprocitate în acordarea vizelor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel