Rușii au retras „oficial” T-14 de pe frontul din Ucraina: Tancul a fost o prezenţă anunţată, dar nevăzută de nimeni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor apărute printre propagandistii rusi, comandamentul militar rus din Ucraina ar urma să decidă retragerea tancurilor prototip T-14 Armata de pe frontul ucrainean. Rușii susțin că acestea ar fi trebuit să fie implicate în lupte timp de mai multe luni, dar nu există în continuare nicio confirmare a acestor informații.

Invadarea Ucrainei a forțat industria rusă să se îndrepte spre modernizarea tancurilor sovietice, în contextul în care industria nu a reușit să producă decât foarte puține tancuri noi T-14 Armata de ultimă generație.

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Desfăşurarea unui număr nespecificate de T-14 a fost menită să permită testarea de către trupele ruse în condiții de luptă. Anterior, se presupunea că astfel de teste ar fi fost efectuate în Siria, dar în cazul operării pe teritoriul ucrainean, nu există niciun indiciu că această informație ar fi fost confirmată până în prezent.

Un videoclip scurt, cu durata de 11 secunde, a apărut pe Internet în seara zilei de 09.02.2023. Imaginile aratau cum tancul rusesc T-14 Armata trage un prim foc. Sursa nu a precizat când a fost filmat videoclipul și în ce locație. În descrierea materialului video se spunea că acestea sunt primele cadre cu tancul T-14 Armata în zona de conflict.

Tancurile rusești „invincibile” T-14, create pe baza platformei multi-rol pe șenile Armata, sunt un mit. Ele încă există pentru că nu au fost trimise pe front.

Este probabil ca partea ucraineană, după ce a reperat acest "tanc mit", să se laude foarte curând cu el pe rețelele de socializare și să încerce să îl elimine cu orice preț, dar acest lucrau nu s-a întâmplat. La fel cum rușii consideră că eliminarea echipamentelor occidentale folosite de ucraineni este o prioritate.

Până acum, în ciuda planurilor pompoase ale industrie ruse, au fost produse probabil în jur de 20 de T-14, astfel că pierderea chiar şi a unui singur tanc ar fi fost greu de suportat. 

Recent a fost publicat un material video dintr-un poligon militar rusesc care prezintă un tanc T-14.

Se pune întrebarea dacă, la fel ca și în cazul vehiculelor de luptă pentru infanterie sau al transportoarelor blindate de trupe, rușii vor decide, de asemenea, să își reducă planurile de achiziție de tancuri, punând T-14 în ''raft'' pentru viitorul apropiat, dacă nu definitiv.

De asemenea, tunul tancului a fost prezentat recent la expoziţia Army 2023. La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, șeful Direcției pentru vehicule blindate din Rusia, generalul-maior Alexander Shestakov, a anunțat că testele acestui nou tun vor fi finalizate in 2023. Au mai rămas mai puțin de trei luni până la data stabilită, iar informațiile legate de finalizarea testelor nu au apărut încă.

T-14 Armata este un tanc rusesc, numit un reprezentant al celei de-a patra generații de vehicule blindate. Armamentul principal este un tun cu țeavă lisă 2A82-1M de calibru 125 mm, ce poate transporta 45 de proiectile de diferite tipuri, dintre care 32 se află în magazia de muniţie cu încărcare automată (sub turelă), în timp ce restul de 13 se află într-un compartiment ușor blindată atașat în spatele turelei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel