Încă un Su-35 rusesc a fost distrus în apropiere de linia frontului. Avionul de luptă de generația 4++, doborât de antiaeriana rusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35
Su-35

Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit.  Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.

Moartea pilotului a fost confirmată de canalul Fighter Bomber Telegram, unde a apărut o fotografie a unui Sukhoi Su-35 cu textul „Zbor etern, frate”. Cu toate acestea, nu se specifică locul unde a avut loc tragedia.

Presa rusă nu a raportat niciun accident, iar Rusia nu a confirmat oficial pierderea. 

Contul Fighter Bomber Telegram arată un Sukhoi Su-35 de ultimă generație, dar aceasta este o fotografie ilustrativă, așa că încă planează incertitudinea asupra tipului de aeronavă care a fost doborâtă.

Totuși, canalul de Telegram War Monitor, a scris că avioanul Su-35, de generație 4,5, a fost doborât de ruși, lângă Tokmak. Canalul ucrainean Hnila Cereșnia de pe rețeaua Telegram a relatat și despre posibila prăbușire și publică imagini cu explozia de pe cerul nopții și fumul care se vede în spate.

Observatorul politico-militar al grupului de Rezistență Informațională, Alexander Kovalenko, a comentat incidentul la Espreso.

"Conform acestor informații, seara trecută (între 28 și 29 septembrie n.r.), lângă Tokmak, un avion de vânătoare multirol Su-35 a fost doborât de sistemele rusești de apărare aeriană S-300. Altceva este foarte interesant aici: rușii au și ei un sistem general prieten sau inamic (Identification, friend or foe - IFF) care îi ajută să recunoască dacă este un avion prieten sau ostil. Deci, în general, operatorii  acestui sistem de apărare antiaeriană, cel mai probabil a fost un S-300, ar fi trebuit să înțeleagă că era propriul lor avion”, explică expertul.

Su-35 este unul dintre cele mai scumpe avioane de producție din Federația Rusă și încearcă să îl folosească mai rar pentru a îndeplini misiuni de luptă.

Potrivit expertului, folosirea unui Su-35 chiar lângă linia frontului, într-o zonă atât de riscantă, ar putea sugera o lipsă de aeronave operaționale care pot efectua astfel de misiuni de luptă.

 

Su-35 rămâne cea mai modernă aeronavă pe care rușii o folosesc pe teritoriul Ucrainei

Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Su-35S este cea mai modernă aeronavă pe care Forțele Aeriene Ruse o au în serviciu operațional, fiind derivată (la fel ca o serie întreagă de alte avioane Su-30, Su-33, Su-34) din Su-27.

Până acum, au fost livrate peste100 de unități și alte 24 de Su-35 au fost cumpărate de China. Ultima livrare către Forțele Aeriene ruse a avut loc chiar zilele trecute, așa cum raporta și DefenseRomania.

Potrivit site-ului Oryx , care monitorizează pierderile în războiul din Ucraina, pe baza fotografiilor și videoclipurilor, Rusia a pierdut deja 5 dintre acestea în fața Ucrainei, care se adaugă celor 11 avioane Su-30SM și 21 de aeronave Su-34, distruse de la începutul războiului, chiar dacă unele dintre ele au fost pierdute în incidente care nu au legătură cu invazia din Ucriana.

Sistemul de apărare antiaeriană S-300 este utilizat pe scară largă de rușii din Ucraina nu numai pentru a-și proteja propriul cer, ci și pentru a ataca ținte terestre. Ucrainenii o au și ei în arsenalul lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel