Aviația rusă mai primește câteva avioane ”invizibile” Su-57, dar nu are încă o escadrilă completă de ”F-35 rusesc”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.

Transferul noilor aeronave către armată a avut loc pe aerodromul întreprinderii producătoare. Nu s-a anunțat numărul exact de avioane primite de Forțele Aerocosmice, dar s-a precizat că livrarea aeronavelor nu va fi ultima din acest an. Compania se pregătește să furnizeze încă un lot de avioane Su-57 și Su-35S înainte de sfârșitul anului.

“Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit încă un lot de avioane de vânătoare de tip Su-57 ca parte a îndeplinirii comenzilor de stat pentru apărare pe anul 2023. Aeronavele de generația a cincea rămase pentru livrare în acest an se află în atelierul de asamblare finală sau sunt testate la stația pentru teste de zbor”, a declarat șeful OAK, Yuri Slyusar.

De asemenea, Slyusar a anunțat că a fost livrat armatei și al treilea lot de avioane de vânătoare Su-35S din acest an, care, de asemenea, nu va fi ultimul.

“Următorul lot de avioane Su-35S se află la un nivel ridicat de pregătire, dar, deocamdată, nu se știe când va fi predat armatei. Să sperăm că anul acesta”, a spus șeful OAK.

Su34, Su-57 și Su-35

După cum a declarat recent ministrul rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, fabricile rusești de avioane au înregistrat o rată de producție ridicată, oferind Forțelor Aerocosmice noi aeronave, ca parte a comenzilor de stat pentru apărare.

Împreună cu Su-30SM, avionul de vânătoare Su-35S reprezintă principalul tip de avion întrebuințat în cadrul operației militare din Ucraina. De asemenea, aeronavele Su-57 participă și ele la acțiuni de luptă, dar fără prea multă publicitate. Utilizarea acestui tip de avion în timpul operației militare speciale a fost confirmată, dar nu au fost oferite alte detalii.

Comentariul autorului: După cum rezultă din datele publice, rata de producție a avionului de generația a cincea de tip Su-57 a crescut rapid în ultimii doi ani. Deși în 2020 a fost livrat un singur avion Forțelor Aeriene, iar în 2021 au fost furnizate alte trei, producerea acestora s-a dublat în 2022, când au fost predate șase aeronave, ducând flota totală la zece avioane.

În timp ce primele aeronave de acest tip au fost introduse în dotarea centrelor de testare și de instruire a piloților din Akhtubinsk și Lipetsk, ultimele aeronave au fost furnizate Regimentului 23 Aviație de Vânătoare - Dzemgi al Diviziei 303 Aviație Mixtă din cadrul Armatei 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Est. Acesta va fi primul din cele trei regimente care vor fi dotate cu aeronave Su-57 până la sfârșitul anului 2027.

Probabil că, lotul predat astăzi Forțelor Aerocosmice, care este primul din 2023, este format din patru avioane Su-57, care vor fi introduse tot în dotarea Regimentului 23 din Extremul Orient. Deși partea rusă a anunțat că, în total, până la sfârșitul acestui an vor fi livrate 10 avioane Su-57, este posibil totuși ca numărul acestora să nu fie mai mare de opt.

În ceea ce privește aeronavele Su-35S, așa cum a precizat și Yuri Slyusar, este vorba despre al treilea lot furnizat în acest an și este format, probabil, din două avioane. Primele două au fost transferate militarilor pe 23 iunie și 13 iulie, incluzând câte două aeronave de acest tip.

În anul 2022, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare șapte avioane de vânătoare Su-35S, trei fiind livrate în septembrie și alte patru în decembrie.

Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur onorează acum cel de-al patrulea contract încheiat cu Ministerul rus al Apărării pentru furnizarea de aeronave de tip Su-35S. Acesta a fost încheiat în anul 2021 și prevede livrarea a 24 sau 30 de avioane (datele diferă în funcție de sursă), până în 2024.

Primele trei contracte, încheiate în 2009, 2015 și 2020, au inclus livrarea, în perioada 2012-2022, a 104 avioane de vânătoare Su-35S din producția de serie.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel