Rușii au început să folosească în Ucraina un nou tip de drone kamikaze iraniene: Shahed-131 (Geran 1)

Ionel Copcea |
Data publicării:
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, trupele ruse au început să întrebuințeze noi drone kamikaze, denumite Geran-1, pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei. Practic, este vorba despre drone iraniene Shahed-131.

După dronele de tip Geran-2 (Shahed-136) care dau mari bătăi de cap armatei ucrainene, pe teritoriul Ucrainei au început să apară și dronele Geran-1. Fragmente dintr- o dronă de acest tip au fost găsite, pentru prima dată joi, 13 octombrie, în districtul Buchansky din Regiunea Kiev. Partea ucraineană susține că aceasta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană.

 

Dronele „motorete” Shaned iraniene

 

Dronele Shahed-131 sunt ceva mai mici decât Shahed-136, având lungimea de 2,6 metri, anvergura aripilor de 2,2 metri și o greutate aproximativă de 135 de kilograme, din care aproximativ 15 kilograme greutatea focosului. Diferența principală este reprezentată de motorul cu piston rotativ Shahed-783/788, care a fost dezvoltat în Iran pe baza motorului chinezesc MDR-208, copiat după cel britanic de tip AR731. Raza de acțiune a Shahed-131 este de aproximativ 900 de kilometri.

Spre deosebire, Shahed-136 are o greutate de până la 200 de kilograme, inclusiv focosul care include 40-50 de kilograme de explozivi, și o onvergură a aripilor de 2,5 metri. Aceasta este echipată cu un motor cu piston MD-550, care emite un zgomot specific, din cauza căruia drona a fost denumită “motoreta Shahed”.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Rusia ar fi cumpărat din Iran aproximativ 2.400 de drone de atac. Cu toate acestea, nici Teheranul și nici Moscova nu confirmă tranzacția. Între timp, dronele kamikaze Geran-2 apar din ce în ce mai des pe cerul Ucrainei, provocând daune semnificative infrastructurii critice. Disperarea părții ucrainene este atât de mare, încât conducerea Forțelor Armate a început să ridice avioane de vânătoare pentru a le intercepta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel