Rusia vrea să preia o bază din Siria abandonată de US Air Force

Eduard Pascu |
Data publicării:

Trupe ruse şi militari ai armatei guvernamentale siriene au demarat lucrări de repunere în activitate a bazei aeriene de la Tabqa, situată la sud-vest de Raqqa (nordul Siriei), după lungi negocieri cu responsabili ai Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă multinaţională cu dominantă kurdă, care a a fost sprijinită de SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, informează marţi portalul News.ru, transmite paginaderusia.

Potrivit unor surse independente din regiune, FDS nu voia iniţial să le permită militarilor ruşi să intre în această bază, care s-a aflat anterior sub controlul forţelor americane, retrase între timp din zonă, după lansarea de către Turcia a ofensivei sale împotriva militanţilor kurzi în nordul Siriei. La ora actuală, la Tabqa sunt în plină desfăşurare lucrări de degajare a pistei şi de renovare a hangarelor, conform unor surse locale, citate de publicaţia rusă.

Cu doi ani şi jumătate în urmă, trupe speciale americane şi combatanţi FDS au preluat acest obiectiv de sub controlul jihadiştilor Statului Islamic.

Forţele SUA utilizau baza de la Tabqa pentru elicopterele lor militare de transport şi desfăşurarea de operaţiuni speciale. Cu toate acestea, potrivit News.ru, baza era râvnită atât de Damasc, cât şi de Moscova datorită poziţiei sale strategice.

Unii observatori ruşi sunt de părere că Moscova va folosi această bază cel puţin drept cap de pod pentru operaţiunile sale aeriene în estul Siriei. De altfel, conform lor, pentru ca baza să devină pe deplin funcţională sunt necesare lucrări de modernizare de lungă durată.

Contingentul american a părăsit oraşele Raqqa şi Tabqa la 16 octombrie, distrugând muniţiile rămase aici.

Dar este prea devreme pentru a pune punct prezenţei SUA în nordul Siriei, conform News.ru. Canalul de televiziune CBS News, citând surse proprii bine informate, a transmis luni că Pentagonul elaborează un plan potrivit căruia aproximativ 200 de consilieri ar urma să rămână în nord-estul Siriei pentru a proteja zăcămintele de petrol din zonă, a căror preluare ar fi dorită de partea rusă.

Observatori locali susţin că, în prezent, multe baze care s-au aflat până recent sub controlul FDS şi al trupelor americane, sunt folosite de armata lui Bashar al-Assad pentru torturarea civililor şi încarcerarea celor indezirabili, conform News.ru.

Rusia mai dispune în Siria de o bază aeriană la Hmeimim (provincia Latakia) şi de una navală la Tartus. În 2015, au existat informaţii că Rusia lucrează la extinderea bazei militare a regimului sirian de la Shaayrat de unde poate lansa lovituri aeriene în Siria centrală şi orientală şi unde a desfăşurat mai multe elicoptere de luptă.

Vezi și: Trupele americane au trecut din Siria în Irak

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel