Rusia ţine să transmită subtil că se opune aderării Republicii Macedonia de Nord la NATO

S.I. Catalin |
Data publicării:

Aderarea Republicii Macedonia de Nord la NATO va destabiliza Peninsula Balcanică, a avertizat reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, preluat joi de MIA.

,,Ne dăm seama că întreaga escapadă cu Acordul de la Prespa a fost planificată de dragul implicării mai rapide a Macedoniei în NATO. Situaţia ni se pare destul de clară: ţara este împinsă în alianţă. Acest lucru are un efect negativ asupra securităţii europene şi a stabilităţii în regiunea Balcanilor", a susţinut Cijov.

Diplomatul rus a mai apreciat că redenumirea fostei republici iugoslave s-a făcut cu încălcarea Constituţiei macedonene, în ciuda afirmaţiei preşedintelui macedonean, şi pe baza unui referendum a cărui valabilitate nu a fost confirmată.

,,Extinderea NATO este o tentativă de a face faţă provocărilor secolului al XXI-lea cu mijloace şi mecanisme gândite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o epocă diferită şi cu obiective diferite", a afirmat Cijov.

În urma acordului de la Prespa, încheiat în iunie 2018 de premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev, fosta republică iugoslavă Macedonia şi-a schimbat denumirea oficială în Republica Macedonia de Nord. Compromisul a determinat Grecia să nu se mai opună primirii ţării vecine în Alianţa Nord-Atlantică.

Amintim că luna februarie a reprezentat o lună istorică pentru Macedonia de Nord. Atunci statele membre ale NATO au semnat la Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, un pas important către acceptarea ţării balcanice drept al 30-lea membru al organizaţiei.

Fosta republică iugoslavă a convenit anul trecut să îşi schimbe denumirea în 'Republica Macedonia de Nord', pentru a se face astfel distincţie faţă de vechea provincie greacă Macedonia.

Rusia a criticat constant extinderea NATO către est, considerată de Moscova o ameninţare pentru securitatea sa.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel