Rusia ţine să transmită subtil că se opune aderării Republicii Macedonia de Nord la NATO

S.I. Catalin / 04 apr 2019 / 15:20

Aderarea Republicii Macedonia de Nord la NATO va destabiliza Peninsula Balcanică, a avertizat reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, preluat joi de MIA.

,,Ne dăm seama că întreaga escapadă cu Acordul de la Prespa a fost planificată de dragul implicării mai rapide a Macedoniei în NATO. Situaţia ni se pare destul de clară: ţara este împinsă în alianţă. Acest lucru are un efect negativ asupra securităţii europene şi a stabilităţii în regiunea Balcanilor", a susţinut Cijov.

Diplomatul rus a mai apreciat că redenumirea fostei republici iugoslave s-a făcut cu încălcarea Constituţiei macedonene, în ciuda afirmaţiei preşedintelui macedonean, şi pe baza unui referendum a cărui valabilitate nu a fost confirmată.

,,Extinderea NATO este o tentativă de a face faţă provocărilor secolului al XXI-lea cu mijloace şi mecanisme gândite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o epocă diferită şi cu obiective diferite", a afirmat Cijov.

În urma acordului de la Prespa, încheiat în iunie 2018 de premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev, fosta republică iugoslavă Macedonia şi-a schimbat denumirea oficială în Republica Macedonia de Nord. Compromisul a determinat Grecia să nu se mai opună primirii ţării vecine în Alianţa Nord-Atlantică.

Amintim că luna februarie a reprezentat o lună istorică pentru Macedonia de Nord. Atunci statele membre ale NATO au semnat la Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, un pas important către acceptarea ţării balcanice drept al 30-lea membru al organizaţiei.

Fosta republică iugoslavă a convenit anul trecut să îşi schimbe denumirea în 'Republica Macedonia de Nord', pentru a se face astfel distincţie faţă de vechea provincie greacă Macedonia.

Rusia a criticat constant extinderea NATO către est, considerată de Moscova o ameninţare pentru securitatea sa.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy