Rusia susține că SUA o atacă cibernetic de mai mulți ani

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

Rusia este 'de ani de zile' victimă a atacurilor cibernetice americane, a afirmat marţi Kremlinul, după dezvăluirile făcute de publicaţia New York Times, potrivit căreia Statele Unite şi-ar fi intensificat intruziunile informatice în reţeaua electrică rusă.

'De mai mulţi ani, mai multe dintre organizaţiile noastre financiare, media, instituţii şi infrastructurile noastre critice fac obiectul unor atacuri (cibernetice) dinspre diferite ţări occidentale, inclusiv din SUA', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

'Aceasta este o mare problemă şi de aceea Vladimir Putin a propus în repetate rânduri Washingtonului şi omologului său american de a coopera în domeniul securităţii informatice. Aceste propuneri au fost respinse de colegii noştri americani', a afirmat Peskov. 

Ziarul New York Times a relatat sâmbătă că Washingtonul şi-a intensificat intruziunile informatice în reţeaua electrică şi alte ţinte în Rusia pentru a trimite un avertisment Moscovei, suspectată că ar face acelaşi lucru faţă de SUA şi pentru a pregăti un eventual atac cibernetic în cazul unui conflict major între cele două ţări. 

Potrivit unor responsabili americani, citaţi de ziar, Donald Trump nu a fost pus în temă cu detaliile acestor operaţiuni. 

 

Trump a acuzat NYT de trădare



Acest articol a provocat indignarea preşedintelui american, care a denunţat un 'un act virtual de trădare' şi a catalogat cotidianul newyorkez drept 'corupt', iar pe jurnaliştii săi drept 'duşmani ai poporului'. 

Potrivit unei surse din domeniul securităţii de la Moscova, citată luni de agenţia de presă RIA Novosti, SUA încearcă de mai mulţi ani să producă daune infrastructurilor de transport, energetică şi bancară ale Rusiei, în ceea ce se aseamănă - potrivit acesteia - cu acţiunile de 'război cibernetic'. 

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că ar fi în pregătire atacuri cibernetice occidentale împotriva Rusiei. 'Noi informăm instituţiile noastre cu privire' la aceasta, a spus el într-o întâlnire cu responsabili ai serviciilor de securitate, fără să ofere mai multe detalii.

Rusia este acuzată de Occident că este la originea mai multor atacuri cibernetice de amploare mondială în ultimii ani, precum atacarea serverelor Partidului Democrat din SUA, ale Agenţiei sportive antidopaj sau cele ale aeroportului Odesa, în Ucraina. 

În plus, Moscova este suspectată de a fi responsabilă de mai multe campanii de dezinformare în mass-media şi pe reţelele de socializare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel