Rusia, supărată că nu a fost invitată la Deveselu. Kuzmin: Nu vom sta neutri. O încercare a SUA de a ne încercui

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România
Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a vorbit în cadrul unui interviu despre scutul de la Deveselu și a atras totodată un semnal de alarmă privind intenția ”americanilor de a încercui Rusia”.

Într-un interviu acordat Mediafax, ambasadorul Valery Kuzmin afirmă că Rusia a dezvoltat arme contraofensive împotriva scutului de la Deveselu pe care îl consideră o amenințare SUA îndreptată către Rusia.

„Președintele Putin a explicat când Deveselu a fost declarată operațională în primăvara anului 2016, chiar și înainte de sosirea mea în București. Le-a spus americanilor că atunci trebuie să găsim un răspuns, o contra-măsură. Ne-au spus “faceți ce vreți”. „Credeți-ne”, le-au spus americanii diplomaților noștri și strategilor militari, că “nu vă țintește pe voi”.

Ok. Am dezvoltat arme de contraofensivă care au devenit publice acum aproape doi ani, în 2018, înainte de alegerile prezidențiale. Includ arme hipersonice dar și altele, prin care rachetele anti-balistice de modă veche devin caduce sau cel puțin ineficiente. Nu am declarat că vom dezvolta și vom folosi pe deplin în Armată acele arme. Le-am spus americanilor să se oprească.

Acum, de curând, au recunoscut că rețeaua de rachete anti-balistice țintește Rusia, în ciuda faptului că încercau să ne convingă că este împotriva statelor imprevizibile, precum Coreea de Nord, Iran, mai știu eu cine”, e de părere ambasadorul Kuzmin.

 

Kuzmin: Nu putem sta neutri în fața pregătirilor lor de a ne încercui

 

Ambasadorul rus a precizat în continuarea interviului că Rusia a informat partea americană că nu poate sta neutră ”în fața pregătirilor lor de a ne încercui”.

„Am obiectat că americanii au început să lanseze aceleași lansatoare, dacă nu mă înșel, MK41, care sunt folosite pe avioanele și pe vasele militare. Atunci nu erau interzise de Tratatul forțelor nucleare cu rază intermediară, care acum nu mai este folosit. Puteau fi folosite în aer și pe mare. Dar pe teren, ele erau interzise. Acestea sunt acum instalate la Deveselu și vor fi instalate în curând în Polonia, deja sunt prezente în nordul Norvegiei. (...) De aceea, am informat de la început americanii că nu putem sta neutri în fața pregătirilor lor de a ne încercui”.

 

Rusia, supărată că nu a fost invitată la Deveselu

 

Totodată, Valery Kuzmin afirmă că recent a avut loc o ”excursie la Deveselu” pentru diplomații străini, dar Rusia nu a fost invitată, fapt pe care îl consideră fără precedent.

Rrecent a avut loc o excursie aranjată pentru diplomați străini la Deveselu. Nu am fost invitați. Atât. Fără comentarii. Colegii, prietenii mei din diferite ambasade au spus că este unic, o transparență fără precedent. Nu comentez!

De aceea lucrăm la strategia noastră luând în considerare experiența noastră practică, luând în considerare că în anii '90 nu era o problemă, cerere sau intenție din partea SUA care să nu fie întâmpinată cu cooperarea din partea Federației Ruse, inclusiv suportul logistic pentru operațiunea din Afghanistan, închiderea bazelor din Vietnam, Cuba și așa mai departe.

Ce am primit? Lărgirea NATO, baze noi în jurul granițelor noastre și suntem învinuiți pentru că ne-am apropiat în mod agresiv de granițele NATO. Unde este logica? Există o cauză, iar după vine efectul. Asta este viața noastră. Atunci când vom inventa mașina timpului, poate va fi puțin diferit”, afirmă ambasadorul Rusiei în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel