Rusia spune că sancțiunile SUA vor primi o „ripostă puternică”. Ambasadorul american, convocat pentru o „conversație dificilă”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale. Sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale. Sursă foto: Kremlin

Rusia a promis joi un răspuns "inevitabil" la noile sancţiuni decretate de SUA la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o "conversaţie dificilă", relatează Agerpres, care citează AFP.

"SUA nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană (...) Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Maria Zaharova.

"Washingtonul trebuie să înţeleagă că preţul degradării relaţiilor bilaterale va trebui să fie plătit. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite", a adăugat ea.

Maria Zaharova a anunţat, de asemenea, că ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a fost convocat la MAE rus pentru "o conversaţie care va fi, pentru partea americană, dificilă".

SUA au anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Acestea vizează în special datoria suverană rusă, care nu mai poate fi cumpărată de instituţiile financiare americane după 14 iunie, precum şi şase societăţi tehnologice ruse acuzate că susţin activităţile cibernetice ale serviciilor de informaţii ruse.

Întrebat mai devreme joi despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ele "nu vor favoriza" organizarea unui summit între Joe Biden şi Vladimir Putin, care a fost propus de Washington.

"În timpul apelului telefonic cu preşedintele rus, Joe Biden şi-a exprimat speranţa privind o normalizare a relaţiilor ruso-americane. Acţiunea administraţiei sale dovedeşte contrariul", a spus Maria Zaharova.

După ce noul preşedinte american şi-a început mandatul în ianuarie, relaţiile între Moscova şi Washington s-au degradat rapid. Ambasadorul rus în SUA a fost rechemat la Moscova după ce Joe Biden a apreciat într-un interviu că omologul său rus este un "criminal".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel