Rusia se opune unei declarații de încetare a focului în Siria. Schimburi de insulte la ONU

Tudor Curtifan / 20 feb 2020 / 08:19
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria

Rusia s-a opus miercuri adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii prin care să se ceară o încetare a ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, iniţiativă lansată de Franţa, au anunţat surse diplomatice, relatează AFP.

"Rusia a spus nu", a declarat jurnaliştilor ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, vizibil furios, după o şedinţă cu uşile închise şi foarte tensionată a Consiliului.

"Nu există nicio declaraţie", "nu a fost posibil", a confirmat omologul său belgian, Marc Pecsteen de Buytswerve, preşedinte în funcţie al Consiliului de Securitate al ONU în luna februarie.

Potrivit unor diplomaţi, reuniunea cu uşile închise, care a urmat unei reuniuni publice, a fost marcată de schimburi de ''insulte'' şi de o tensiune foarte accentuată. Rusia i-a criticat vehement pe occidentali pentru ''că nu au înţeles poziţia rusă'', a afirmat unul dintre diplomaţi. "Consiliul este complet paralizat", a afirmat Marc Pecsteen de Buytswerve.

Opoziţia Rusiei faţă de adoptarea unui text comun care solicită încetarea ostilităţilor în regiunea Idleb a fost susţinută de China, au menţionat sursele citate.

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat Consiliul de Securitate împotriva unui ''pericol iminent de escaladare'' în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusie, amintește Agerpres.

Situat în nord-vestul Siriei, Idleb, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor, a fost teatrul unei escaladări în ultimele săptămâni cu confruntări fără precedent între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad, susţinute de Moscova şi Teheran.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy