Rusia se opune unei declarații de încetare a focului în Siria. Schimburi de insulte la ONU

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria
Trupe ale Armatei Rusiei, angajate în conflictul din Siria

Rusia s-a opus miercuri adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii prin care să se ceară o încetare a ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, iniţiativă lansată de Franţa, au anunţat surse diplomatice, relatează AFP.

"Rusia a spus nu", a declarat jurnaliştilor ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, vizibil furios, după o şedinţă cu uşile închise şi foarte tensionată a Consiliului.

"Nu există nicio declaraţie", "nu a fost posibil", a confirmat omologul său belgian, Marc Pecsteen de Buytswerve, preşedinte în funcţie al Consiliului de Securitate al ONU în luna februarie.

Potrivit unor diplomaţi, reuniunea cu uşile închise, care a urmat unei reuniuni publice, a fost marcată de schimburi de ''insulte'' şi de o tensiune foarte accentuată. Rusia i-a criticat vehement pe occidentali pentru ''că nu au înţeles poziţia rusă'', a afirmat unul dintre diplomaţi. "Consiliul este complet paralizat", a afirmat Marc Pecsteen de Buytswerve.

Opoziţia Rusiei faţă de adoptarea unui text comun care solicită încetarea ostilităţilor în regiunea Idleb a fost susţinută de China, au menţionat sursele citate.

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat Consiliul de Securitate împotriva unui ''pericol iminent de escaladare'' în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusie, amintește Agerpres.

Situat în nord-vestul Siriei, Idleb, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor, a fost teatrul unei escaladări în ultimele săptămâni cu confruntări fără precedent între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad, susţinute de Moscova şi Teheran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel