Rusia se laudă că a lăsat Ucraina fără dronele turcești Bayraktar. Ar fi fost distruse 37 de TB2, dar se știa că Ucraina deține 36 UAV-uri

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 01.04.2022, militarii ruși au doborât în Ucraina “încă o dronă” de producție turcească de tip Bayraktar TB2.

“Mijloacele de apărare antiaeriană din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au distrus în aer opt drone ucrainene, în raioanele localităților Lisichansk, Donețk, Chernigov, Korosun, Novomikhailovskoye, inclusiv o dronă Bayraktar TB2 în zona Vakhovka”, a precizat Konashenkov, citat de agenția de presă Interfax.

Potrivit declarațiilor sale, a fost doborât, de asemenea, și un elicopter ucrainean de tip Mi-8, în raionul localității Liubimovka.

Pe 25 martie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, în prima lună a operației militare speciale din Ucraina, militarii ruși au distrus 35 din cele 36 de drone Bayraktar TB2, care se aflau în dotarea armatei pe 24 februarie, în momentul declanșării ostilităților.

De asemenea, pe 31 martie, Igor Konachenkov a declarat că apărarea antiaeriană rusă a mai distrus încă o dronă de tip Bayraktar TB2, în raionul localității Bezymyannoye.

Bayraktar TB2 este o dronă operativ-tactică de atac turcească, pentru altitudine medie, care poate să rămână în aer pentru mult timp. Aceasta este dezvoltată și produsă de compania Baykar Makina.

 

În total rușii spun că au distrus 37 de drone turcești Bayraktar TB2, deși se știa că Ucraina deține 36 de UAV-uri. Dacă informația e corectă înseamnă că Ucraina a primit un nou lot din Turcia

 

Comentariul autorului: După cum au anunțat reprezentanții ruși, deja ar fi distruse 37 de drone Bayraktar TB2, deși se știa că Forțele Armate ale Ucrainei dispun doar de 36 de UAV-uri de acest tip. Aceasta ar însemna că, între timp, partea ucraineană a mai primit din Turcia încă un lot suplimentar de drone Bayraktar, despre care nu sunt însă informații.

Trebuie precizat faptul că, în timpul conflictului militar din Ucraina, dronele turcești Bayraktar nu au mai demonstrat aceeași eficiență ca în Nagorno-Karabakh, Siria sau Libia. Pe de o parte, Rusia dispune de o multitudine de mijloace de apărare antiaeriană și război electronic pentru contracararea acestora. Pe de altă parte este posibil ca nici militarii ucraineni să nu fie prea familiarizați cu întrebuințarea acestora.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel