Rusia riscă atacând la granița României. Simileanu: Dacă teritoriul României ar fi lovit, Rusia și-ar semna singură sentința

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Atacul Rusiei la Gurile Dunării. Foto: RadioMoldova.md
Atacul Rusiei la Gurile Dunării. Foto: RadioMoldova.md

În cursul acestei dimineți forțele armate ale Rusiei au atacat la Gurile Dunării porturile ucrainene Reni și Ismail, aflate în imediata apropiere a graniței României.

Atacul de azi reprezintă o premieră: Rușii au lovit mai aprope ca niciodată de granița României. Dacă la Ismail vorbim de o distanță de câteva sute de metri pe Dunăre până la teritoriul României, și portul Reni se află în imediata vecinătate a țării noastre.

Spre exemplu de la Reni la Galați sunt doar aproximativ 20 de kilometri.

Rusia a vizat, în special cu drone Shahed, nu doar facilități militare, dar și civile, atacând infrastructura portuară și silozuri de cereale ucrainene.

Atacurile ocupantului rus au fost surprinse de mai mulți marinari români aflați în zonă.

În tot acest context există îngrijorări justificate cu privire la faptul că, fie și dintr-o eroare, o dronă kamikaze rusă ar putea lovi un obiectiv aflate pe teritoriul României, ori o navă sub pavilion român.

 

Lovirea României de către Rusia, fie ea și accidentală, ar fi sentința finală pentru Moscova. Riscul unui accident în ceea ce privește lovirea la o distanță atât de mică de România e uriaș

 

2. Portul ucr... (reni_94392200.png)

Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro

Col. (r.) Vasile Simileanu, directorul revistei GeoPolitica, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, și-a manifestat convingerea că Rusia nu va escalada războiul în așa fel încât să riște un conflict direct cu NATO. Cu alte cuvinte, lovirea teritoriului României, ar însemna sentința finală pentru regimul Putin și Federația Rusă.

Col. (r.) Simileanu precizează că atacurile ruse, atât de aproape de granița României, vizează subminarea capacității Ucrainei de a comercializa cerealele și a produce o criză majoră pentru Kiev.

„Rușii au urmat un plan bine pus la punct. Au distrus infrastructura portului Odesa în așa fel încât cerealele să nu mai poată fi duse pe mare. (...) Variantele posibile pentru ucraineni e să aducă pe Dunăre și apoi către Galați și Brăila. S-a dat în folosință și podul de la Brăila care face legătura cu partea ucraineană iar cerealele ar putea fi aduse și pe cale rutieră. Planul a fost gândit de Moscova când au anunțat că vor ieși din Acordul privind cerealele.

Din punctul meu de vedere nu ar trebui să ne facem probleme, suntem stat membru NATO. La fel cum plecăm din Nord de la Finlanda, statele Baltice, Polonia, până în sud în România, Rusia nu va încerca să lovească sub nicio formă teritoriul NATO. În cazul în care vor face acest lucru, Putin își semnează sentința definitivă”, e de părere col. (r.) Simileanu, care și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că aceste atacuri ruse vor continua cu scopul de a distruge infrastructura de transport a Ucrainei.

Totodată, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a atras atenția că autoritățile române trebuie să aibă un plan, bine conturat împreună cu aliații noștri din NATO, cu privire la scenariul în care, fie el improbabil, obiective românești ar fi lovite de ruși chiar și accidental.

„Nimeni nu poate spune că nu există un asemenea risc, 20 de kilometri nu înseamnă nimic. E o mică probabilitate pentru o lovitură intenționată, dar din culpă, o nefuncționare a dronei, o greșeală a operatorului, pot duce la lovirea teritoriului românesc sau a unei nave sub pavilion românesc.

Ceea ce e extrem de important e ca autoritățile noastre să se gândească extrem de serios la un asemenea scenariu și să impună proceduri din timp pentru o asemenea eventualitate, oricât de improbabilă e”, a conchis și generalul (r.) Mîndrescu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel