Rusia răspunde lovind din nou Ucraina cu rachete Iskander - „imposibil de doborât” (Video). Desfășurare a sistemelor și în Kaliningrad

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansări de rachete Iskander de către Federația Rusă, foto: Captură video Ministerul Apărării din Rusia
Lansări de rachete Iskander de către Federația Rusă, foto: Captură video Ministerul Apărării din Rusia

Ministerul Apărării din Federația Rusă a publicat imagini cu lansări ale sistemelor Iskander către Ucraina, iar concomitent serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a informat că, pe 03.10.2022, într-un poligon de instrucție din Regiunea Kaliningrad, a început executarea unui exercițiu tactic cu brigada de rachete dotată cu complexe operativ-tactice Iskander-M.

Potrivit agenției de presă Tass, care publică un material video postat de Ministerul Apărării din Federația Rusă, forțele armate ruse au lansat din nou rachete de tip Iskander către „infrastructura militară a Ucrainei”.

În materialul video prezentat de ruși, unul din operatorii militari le precizează jurnaliștilor că rachetele lansate sunt „imposibil de doborât”.

De remarcat că după o „pauză” în care Forțele armate ruse nu au mai lansat Iskander sau Kalibr către obiective din Ucraina, rușii au reluat atacurile cu rachete moderne. 

Prețul unei rachete Iskander e de aproximativ 3 milioane de euro.

 

 

Rușii au desfășurat Iskander și în Kaliningrad

 

Concomitent, în cadrul unor exerciții, Federația Rusă a desfășurat Iskander și în Kaliningrad.

“În Regiunea Kaliningrad, în unul dintre poligoanele FRMB, a început desfășurarea unui exercițiu tactic al marii unități de rachete în înzestrarea căreia se află complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agențiile Tass și Interfax.

În cadrul exercițiului, echipajele complexelor Iskander-M au efectuat un marș în raionul indicat, pe timpul căruia au respins atacurile grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului convențional, au îndeplinit misiuni de apărare antiaeriană și au depășit porțiuni de teren contaminat.

“Echipajele complexelor de rachete vor îndeplini în continuare misiuni privind schimbarea repetată a pozițiilor de start, de încărcare a rachetelor pe instalațiile de lansare și vor executa lansări electronice de rachete asupra unor obiective de importanță critică ale adversarului”, au precizat reprezentanții Serviciului de presă.

La exercițiu participă aproximativ 100 de militari și 20 de unități de tehnică militară specială.

 

Despre sistemele Iskander-M

 

Complexele operativ-tactice de rachete Iskander-M sunt destinate pentru distrugerea la distanțe de până la 500 de kilometri a complexelor de rachete și lansatoarelor multiple de proiectile reactive ale adversarului, precum și a punctelor de comandă și centrelor de comunicații sau a avioanelor și elicopterelor pe aerodromuri.

Comentariul autorului: În compunerea Corpului 11 Armată - Kaliningrad al Trupelor de Apărare de Coastă ale FRMB este constituită Brigada 152 Rachete - Chernyakhovsk.  

Aceasta este dotată cu 12 instalații de lansare (9P78-1) ale complexului de rachete Iskander-M (9K720), repartizate în trei divizioane de rachete. Fiecare divizion include câte două baterii de rachete, în dotarea cărora se află câte două instalații de lansare și două mașini de transport și reîncărcare (9T250).

În dotarea brigăzii se mai află 11 mașini de comandament și stat major (9S552), 14 mașini de asigurare a traiului personalului, un punct de prelucrare a informațiilor (9S920), o mașină de deservire tehnică și nouă autospeciale R-145BM.

Complexele de rachete operativ-tactice Iskander-M întrebuințează cel puțin șapte tipuri de rachete, între care racheta balistică 9M723 și rachetele de croazieră 9M728 și 9M729. 

Rachetele de acest tip sunt folosite masiv de partea rusă în timpul conflictului cu Ucraina.

Probabil că, exercițiul aflat în curs de desfășurare în Regiunea Kaliningrad are ca scop afișarea forței și descurajarea unor eventuale acțiuni ale forțelor NATO în zona Mării Baltice. 

CITEȘTE ȘI: Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel