Rusia răspunde la sancțiunile impuse de UE în cazul Navalnîi

Eduard Pascu |
Data publicării:

Federaţia Rusă a anunţat marţi sancţiuni împotriva unor responsabili europeni, ca represalii la măsuri adoptate în octombrie de Uniunea Europeană (UE) după otrăvirea principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, informează AFP.

Diplomaţia rusă a anunţat că a "extins lista de reprezentanţi ai unor ţări-membre ale UE cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse", însă fără a publica numele acestora.

Ministerul Afacerilor Externe rus a calificat drept "inacceptabile" sancţiunile europene împotriva a şase responsabili ruşi, printre care şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, "sub pretextul pretinsei lor participări la incidentul care îl implică pe cetăţeanul Navalnîi", transmite Agerpres.

Aceste contra-sancţiuni au fost aduse la cunoştinţa unor înalţi responsabili ai ambasadelor Germaniei, Franţei şi Suediei, convocaţi cu această ocazie la Ministerul Afacerilor Externe rus.

Germania, Franţa şi Suedia sunt cele trei ţări care au anunţat că au identificat urme ale unei substanţe neurotoxice de tip Noviciok în organismul opozantului rus, pe atunci spitalizat în Germania, concluzii care au dus la introducerea de sancţiuni ale UE împotriva unor responsabil ruşi.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a atenţionat la mijlocul lui noiembrie că astfel de contra-sancţiuni ar viza "în principal cadre de conducere în aparatele de stat ale Germaniei şi Franţei".

Rusia acuză de asemenea Germania, precum şi Franţa, Suedia şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) că nu-i predau dosarele în care se invocă substanţa neurotoxică Noviciok, substanţă dezvoltată în scopuri militare în epoca sovietică.

Moscova susţine că Navalnîi nu avea niciun fel de otravă în organism atunci când era spitalizat în Siberia şi că din cauza lipsei de cooperare din partea europenilor nu a fost declanşată nicio anchetă în Rusia asupra acestui caz.

Anunţul Rusiei privind introducerea de contra-sancţiuni intervine la o zi după difuzarea unei conversaţii telefonice a lui Aleksei Navalnîi cu un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus pentru a-l face să recunoască otrăvirea lui. Agentul rus a relatat într-o convorbire cu Navalnîi, care a pretins ca e un înalt oficial de securitate, că o echipă specială a FSB i-a plantat Noviciok sub formă de pulbere solidă în lenjeria intimă.

Marţi, la o zi după ce această discuţie halucinantă a fost dată publicităţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că opozantul rus suferă de "mania persecuţiei". "Îmi permit să exprim o părere personală: bolnavul suferă în mod clar de mania persecuţiei şi de anumite simptome de megalomanie", a declarat Peskov.

Citește și: Navalnîi a vorbit cu unul dintre agenții FSB responsabili de asasinarea sa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel