Rusia, prezență militară sporită în Siria. Moscova: Teamă de o lovitură a Occidentului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
assad putin
assad putin

Rusia şi-a întărit prezenţa militară în largul Siriei. Decizia a fost justificată de teama unei 'provocări' a rebelilor urmate de lovituri occidentale împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, a relatat marţi presa rusă, citată de AFP.

Două fregate înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ţinte la sol sau nave de suprafaţă, au fost trimise sâmbătă în Mediterana, scrie Kommersant, citând o sursă anonimă din Statul Major.

În urma acestei desfăşurări, flota rusă dispune de zece nave şi două submarine în largul Siriei, cel mai important contingent de la începutul conflictului, în 2011, notează Izvestia, la rândul său.

Din acest contingent mai fac parte în special un crucişător lansator de rachete, un distrugător destinat luptei anti-submarine şi trei nave de patrulare, mai scrie Izvestia, citând o sursă din Ministerul Apărării.

Armata rusă i-a acuzat sâmbătă pe rebelii sirieni că pregătesc o 'provocare' cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de Damasc şi a justifica astfel lovituri occidentale asupra poziţiilor forţelor guvernamentale.

Moscova acuză Occidentul

Moscova a mai afirmat că serviciile secrete britanice 'participă activ' la această 'provocare' în Idlib, una din ultimele regiuni care nu se află sub controlul armatei siriene.

În aprilie, forţele americane, franceze şi britanice au lovit cu rachete ţinte ale regimului sirian ca reacţie la un atac chimic la Duma, în apropiere de Damasc, imputat forţelor lui Assad. În replică, Rusia a denunţat o 'înscenare'.

Marţi, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a afirmat că luptătorii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, formată din membri ai fostei ramuri al Al-Qaida), care controlează 60% din Idlib, sunt 'aproape de a declanşa o provocare foarte gravă', cu 'utilizarea de substanţe chimice cu conţinut de clor'.

Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad.

Sprijinul furnizat de Rusia şi de Iran a permis forţelor guvernamentale să recucerească aproape două treimi din teritoriu din mâinile rebelilor şi jihadiştilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel