Rusia, prezență militară la granița Ucrainei. Proșenko: Numărul tancurilor s-a triplat

Tudor Curtifan |
Data publicării:
T-90 rusesc
T-90 rusesc

Petro Poroșenko a vorbit azi de despre amenințarea unui ”război total” cu Federația Rusă, precizând că rușii și-au întărit drastic prezenţa militară la frontiera ucraineană.

"Numărul tancurilor din bazele (militare ruse) situate de-a lungul frontierei noastre s-a triplat", a declarat Poroşenko, la trei televiziuni ucrainene. "Numărul unităţilor militare plasate de-a lungul frontierei noastre a crescut drastic", a adăugat el, fără a preciza perioada. 

Şeful statului ucrainean a menţionat de asemenea o creştere puternică a numărului navelor militare ruse în Marea Azov şi la o prezenţă militară rusă întărită în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în urmă cu patru ani, citând date ale serviciilor ucrainene de informaţii. 

În Crimeea, din 2014, "numărul soldaţilor s-a triplat, cel al blindatelor a crescut de cinci ori, iar cel al artileriei de aproape zece ori", a enumerat Poroşenko. 

"Ucraina se confruntă cu ameninţarea unui război total cu Federaţia Rusă", a afirmat el. 

Petro Poroşenko a declarat totodată că a încercat să vorbească la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, după capturarea duminică seara de către Rusia a trei nave militare ucrainene, dar nu a primit răspuns. 

"În aceeaşi noapte, am cerut o convorbire cu preşedintele rus Putin. Nu am primit un răspuns. Şi am fost nevoit să-i cer cancelarului german Angela Merkel să discute cu Putin" de acest incident, a susţinut şeful statului ucrainean. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse, a spus doar că nu a existat niciun contact telefonic între cei doi preşedinţi. 

Duminică, paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat două nave-vedetă şi un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit în Marea Neagră în timp ce aceste nave încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov. 

După această bruscă escaladare a tensiunilor, Ucraina a anunţat luni seara introducerea legii marţiale în regiunile sale frontaliere, pentru o perioadă de 30 de zile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel