Rusia predă Hersonul. Kadîrov și Prigojin, discurs surprinzător. Gen. Surovikin confirmă problemele de aprovizionare ale Armatei sale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Noul comandant al forțelor de ocupație ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a spus că în regiunea Herson, Federația Rusă transferă ocupanții pe malul stâng al Niprului, adică părăsește Hersonul, scriu TheGuardian și BBC. 

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii, scrie și Agerpres.

Generalul Serghei Surovikin, aflat la conducerea războiului din Ucraina, i-a recomandat lui Șoigu retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru, invocând dificultăți logistice.

''Începeţi retragerea soldaţilor!'', a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin, care a recunoscut că nu este "deloc" o decizie uşor de luat.

„Este oportună organizarea apărării de-a lungul liniei de barieră a râului Nipru, de-a lungul malului său stâng...

Decizia privind apărarea pe malul stâng al Niprului nu este ușoară, în același timp vom păstra viața soldaților noștri și capacitatea de luptă a grupării de trupe.

Manevra trupelor va fi efectuată în viitorul apropiat, unitățile vor ocupa linii defensive pregătite pe malul stâng al Niprului”, a declarat Serghei Surovikin.

Forțele ruse au început, încă de dimineață, să arunce în aer masiv podurile din regiunea Herson, scrie UPravda.

 

Vă îndemnăm să aveți răbdare și să așteptați informații oficiale

 

Oficialii ucraineni nu au comentat pe larg decizia Rusiei și îndeamnă populația la reținere. ”Tăcerea poate salva viețile soldaților noștri”, se precizează în postarea Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

„Apărătorii ucraineni continuă să-și facă treaba cu pricepere și să stoarcă ocupanții, iar pe rețelele de socializare apar deja informații neoficiale despre înaintarea trupelor noastre. Vă îndemnăm să aveți răbdare și să așteptați informații oficiale. Tăcerea poate salva viețile soldaților noștri. ”, a subliniat mesajul. 

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora. Trupele ucrainene, a adăugat Podoliak, acţionează în continuare conform planului lor.

 

Problema logisticii, călcâiul lui Achile

 

Gen Bălăceanu declara, astfel, că Rusia nu va putea susține în Herson lupte de intensitate ridicată.

Dificultatea menținerii capului de pod Herson este legată  de aprovizionare. ”Ei nu controlează Niprul. Podul Antonivska este utilizabil într-o proporție mică”, avertizează Bălăceanu.

”Să treci la apărare consolidată de lungă durată în capul de pod și să nu ai posibilitatea aprovizionării este un gest cam sinucigaș.

Dacă vei desfășura acțiuni militare foarte intense, consumul de muniții și alte materiale (va fi ridicat n.r.), iar suplimentarea forțelor este foarte dificilă ”

Rușii s-ar putea găsi în imposibilitatea să mai susțină apărarea și apare riscul ca ”gruparea respectivă de forțe să fie încercuită și asta ar fi o mare victorie ucraineană”, era de părere generalul Bălăceanu.

Tot ce trebuie să știi: Experți militari. Rusia va trebui să aleagă - Retragerea din Herson sau Stalingrad 2.0. Rușii riscă încercuirea și lupte pentru fiecare stradă

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Primele reacții din Rusia: Zaharaova, Kadîrov și Prigojin

 

În timp ce Rusia insistă de ceva vreme că dorește să intre în negocieri cu Ucraina, vestea retragerii sale iminente din Herson aruncă o lumină nouă asupra acestor declarații.

„Federația Rusă este pregătită să negocieze cu Ucraina, ținând cont de realitatea care se dezvoltă în prezent”, a declarat Marija Zaharova , purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Yevgheni Prigojin, șeful armatei private ruse Wagner, în mod surprinzător, nu a fost prea critic cu decizia de a părăsi Hersonul.

”Bineînțeles, războaiele nu se câștigă așa, dar în acest moment este important să nu ne scufundăm și să nu cedezi paranoiei, ci să tragi niște concluzii și să te asiguri că greșelile nu se repetă”.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a vorbit pe un ton similar.

”După ce a evaluat toate plusurile și minusurile, generalul Surovikin a luat o decizie dificilă, dar bună. Încă de la începutul „operațiunii speciale”, am știut că Herson va fi o bătălie dificilă”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel