Experți: Rusia a trebuit să aleagă - Retragerea din Herson sau Stalingrad 2.0. Rușii riscă încercuirea și lupte pentru fiecare stradă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Situația armatei ruse din regiunea Herson rămâne complicată și apar o mulțime de informații contradictorii.

Ocupantul rus are două opțiuni: să își retragă forțele din oraș ori să rămână să lupte și să riște o înfrângere extrem de dureroasă.

Update: 

Noul comandant al forțelor de ocupație ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a spus că în regiunea Herson, Federația Rusă transferă militarii pe malul stâng al Niprului, adică părăsește Hersonul.

Acesta a recomandat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru, invocând dificultăți logistice.

Articolul inițial:

Săptămâna trecută, Rusia a luat un set de măsuri care ne-ar duce cu gândul că intenționează să evacueze orașul Herson: a mutat administrația regională într-o zonă mai îndepărtată de oraș, a cerut locuitorilor să părăsească localitatea, invocând iminentele atacuri cu rachete din partea ucraineană. De asemenea, se pare că rușii au evacuat echipamente de pe aerodromul Cernobaivka.

În același timp, ucrainenii atrăgeau atenția asupra unei posibile capcane gândite de Moscova. Astfel, serviciul ucrainean de informații al armatei avertiza că rușii nu au de gând să se retragă și încearcă să creeze o diversiune pentru a surprinde forțele ucrainene.

Iată ce spun experții militari înainte de bătălia majoră pentru Herson.

 

Scenariul încercuirii

 

Generalul Virgil Bălăceanu subliniază că rămânerea rușilor în Herson ar putea duce la o înfrângere dureroasă pentru Putin. 

”Varianta 1 este de retragere, pentru că este complicat să păstrezi apărarea într-un cap de pod extins, cum este malul drept al Niprului”, spune gen. Bălăceanu, la postul de televiziune Digi24.

A doua variantă este că rușii se pregătesc de lupte puternice în mediul urban, ”ca într-un oraș militarizat”, mai arată Bălăceanu.

Dificultatea menținerii capului de pod Herson este legată  de aprovizionare. ”Ei nu controlează Niprul. Podul Antonivska este utilizabil într-o proporție mică”, avertizează Bălăceanu.

Să treci la apărare consolidată de lungă durată în capul de pod și să nu ai posibilitatea aprovizionării este un gest cam sinucigaș.

Dacă vei desfășura acțiuni militare foarte intense, consumul de muniții și alte materiale (va fi ridicat n.r.), iar suplimentarea forțelor este foarte dificilă ”

Rușii s-ar putea găsi în imposibilitatea să mai susțină apărarea și apare riscul ca ”gruparea respectivă de forțe să fie încercuită și asta ar fi o mare victorie ucraineană”, este de părere generalul Bălăceanu.

 

Scenariul ”Lupte pentru fiecare stradă”

 

Pe de altă parte, analistul militar Ion Petrescu, într-o intervenție la Antena 3 din această săptămână, și-a exprimat opinia că forțele ruse de ocupație pregătesc o ambuscadă la Herson iar rușii vor lupta pentru „fiecare stradă, pentru fiecare casă”.

„Ceea ce ne interesează pe noi este Hersonul pentru că aici e o ambuscată bine pregătită de Statul Major al Federației Ruse. Se urmărește scoaterea populației, amintesc că Hersonul avea inițial 280 de mii de locuitori, au scos 70.000 de locuitori, continuă și cu alții. Pe unii îi duc direct în Federația Rusă, dar militarii rămân. Anticipează că vor fi lupte pentru fiecare stradă și fiecare casă”, e de părere Ion Petrescu.

 

Scenariul mixt

 

O opinie similară e împărtășită și de Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar. În ultima ediție a emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, acesta a făcut câteva referiri și la situația din Herson.

„Capul de pod de la vest de Nipru se dovedește a fi o mare bătaie de cap. Acolo e o Turtucaia, am mai spus-o, îmi pare rău pentru termen, dar este la fel. Vor încerca (n.r. - forțele ruse de ocupație) să facă un Stalingrad și apoi, în final, dacă vor vedea că nu au mijloace și nu vor putea extrage de la ucraineni pierderi majore, cred că se vor retrage peste Nipru”, arată Sandu Valentin Mateiu.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Amintim că importanța strategică a regiunii Herson e una capitală pentru soarta războiului.

Foto: Exercițiu militar / Ministerul apărării al Federației Ruse

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Nipru, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.

Hersonul reprezintă și o poartă către Crimeea, iar recucerirea lui de către ucraineni ar însemna o înfrângere militară și politică majoră a Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI: Rusia a mutat „spuma” Armatei în Herson, în așteptarea bătăliei. Goșu: Ucraina nu se va opri dacă va deschide ușa către Crimeea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel