Rusia poate fi sancționată pentru terorism. Senatorul Gardner: E timpul să spunem lucrurilor pe nume. Rusia susține teroarea

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

A fost aprobat de Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA proiectul de lege al senatorului republican Cory Gardner, care vine să stabilească dacă Rusia poate fi considerată un stat care finanțează terorismul.

Potrivit portalului deschide.md., Departamentul de Stat trebuie să stabilească în termen de 90 de zile și să raporteze Congresului dacă Federația Rusă cade sub incidența legilor americane drept finanțator al terorismului.

Acest statut este atribuit țărilor care „au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internațional" și includ în prezent Coreea de Nord, Iran, Siria și Sudan. 

În ceea ce privește sancțiunile, ar fi vorba despre limitarea asistenței externe a SUA, oprirea exportului și vânzărilor de echipament militar, controale la exportul de produse cu dublă destinație – civilă și militară, și prin îngrădiri de natură financiară.

 

Cory Gardner: E timpul să spunem lucrurilor pe nume. Rusia susține teroarea

 

Senatorul Cory Gardner și-a motivat proiectul amintind că Rusia lui Vladimir Putin și-a invadat vecinii, susține ”regimul criminal al lui Bashar al Assad” și a fost totodată implicată în doborârea avionului de linie Malaysia Airlines în Ucraina. Amintim că avionul Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă rusească BUK iar printre cele 298 de victime s-a aflat și un cetățean american.

„Vladimir Putin dăunează grav păcii și stabilității internaționale. Sunt mulțumit că astăzi, Comitetul pentru Relații Externe al Senatului a aprobat proiectul meu și l-a transmis Departamentului de Stat. E timpul să spunem lucrurilor pe nume, Rusia susține teroarea. Rusia lui Putin și-a invadat vecinii, Georgia și Ucraina, și susține regimul criminal al lui Bashar al Assad", afirmă senatorul Gardner.

„Rusia este, de asemenea, direct responsabilă pentru acțiuni teroriste, precum doborârea zborului MH17 în Ucraina în 2014, când au fost ucise 298 de persoane, inclusiv un cetățean american, dar și atacurile cu arme chimice în Marea Britanie în 2018 care au ucis două persoane, inclusiv un britanic. Dacă Rusia nu își schimbă fundamental comportamentul, nu trebuie să repetăm greșelile anterioare de a încerca să normalizăm relațiile cu o națiune care continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru Statele Unite și aliații noștri", se mai arată în proiect.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel