Rusia nu înțelege nervozitatea Japoniei asupra Insulelor Kurile, anexate de URSS. Cele două state nu au semnat încă pacea după WWII

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Japan Joint Staff Twitter
Sursă foto: Japan Joint Staff Twitter

Disputa privind Insulele Kurile pare departe de a fi tranșată, Federația Rusă și Japonia fiind într-un nou impas, în ciuda discuțiilor și consultărilor pe care președintele Vladimir Putin le-a avut cu fostul premier japonez Shinzo Abe.

Investițiile rusești, dezvoltarea insulelor, militarizarea și exercițiile de amploare ale Federației Ruse, pe insulele revendicate de Japonia, manevre care nu ajută la ajungerea la un consens cu privire la un acord, au dus la o reacție de protest din partea Tokyoului. 

Rușii nu au rămas datori și prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov au răspuns protestelor japoneze, transmițând că Insulele Kurile sunt considerate teritorii rusești de către Moscova.

„Se întâmplă să executăm exerciții militare acolo sau e posibil ca un înalt oficial rus să viziteze una din insule ori chiar pe toate patru. Nu putem înțelege acest lucru (n.a. - reacția nervoasă a Japoniei). De fiecare dată le transmitem japonezilor că regiunea face parte din Federația Rusă după cel de-al Doilea Război Mondial”, a precizat șeful diplomației ruse, citat de Tass.

Lavrov pune sare pe rană și anunță că Moscova își va intensifica activitățile pe insule, prin investiții în infrastructură, precizând că pe una din insule va fi construit un aeroport internațional iar în Federația Rusă există un program special care vizează dezvoltarea economică și socială a Insulelor Kurile.

CITEȘTE ȘI: Rusia a început noi exerciții de amploare în Insulele Kurile, Sakhalin și Marea Japoniei

 

Japonia și Federația Rusă, ca stat moștenitor al URSS, nu au încheiat încă un tratat de pace după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial

 

Serghei Lavrov a admis că anul trecut au existat câteva runde de consultări cu partea japoneză, dar spune că Tokyo nu a dat un răspuns clar solicitărilor ruse. Moscova a declarat în mod repetat că suveranitatea Rusiei asupra insulelor nu poate fi pusă la îndoială. 

„Potrivit unui acord între președintele Vladimir Putin și fostul premier japonez Shinzo Abe, prioritatea o reprezintă încheierea unui tratat de pace care nu doar să consemneze că războiul s-a încheiat, ceea ce e ridicol, dar să precizeze obiective clare privind cooperarea bilaterală și activitățile de coordonare pe plan internațional între cele două state”, a mai afirmat Lavrov, citat tot de Tass.

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria, momentul fiind unul decisiv în capitularea Japoniei.

Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a grăbit să atace temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'.

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.

La mai bine de 76 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel