Rusia își întărește infrastructura militară din zona Mării Caspice. Pe aeroportul Makhacikhala va fi construit un sector militar

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei întâlniri cu șeful Republicii Daghestan, Vladimir Vasiliev, și cu prim-adjunctul ministrului dezvoltării economice, Mikhail Babici, directorul general al societății Aeroportul Makhacikhala, Arsen Pirmagomedov, a declarat, pe 28.07.2020, că, în anul 2021, va începe construirea unui sector militar al aeroportului. Acest lucru este legat de mutarea în Daghestan a Flotilei din Marea Caspică.

“În prezent, aeroportul este exploatat în comun cu Ministerul Apărării, Rosgvardia, FSB și Ministerul pentru Situații de Urgență. Aici este dislocată și se află în serviciul de luptă o patrulă de avioane de vânătoare. Pentru aceste aeronave și ca urmare a redislocării Flotilei din Marea Caspică de la Astrakhan la Kaspiysk este necesară existența unui sector militar pe aeroport. Construcția acestuia va începe anul viitor”, a declarat șeful aeroportului Makhacikhala.

2. -imagine fara descriere- (whatsapp_image_2020_07_29_at_08_18_04_09799800.jpeg)

Pirmagomedov a menționat că, în prezent, pe aeroport există o singură pistă de decolare-aterizare. “Aviația de stat și aviația civilă vor opera pe o singură pistă. Pentru ceilalți mai este nevoie de o pistă nouă”, a spus acesta.

Aeroportul din Makhacikhala este singurul din Republica Daghestan. Capacitatea acestuia este de 200 de pasageri pe oră pentru zborurile interne și 60 pentru cele internaționale. De pe aeroport se efectuează în continuare curse interne către Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Surgut, Rostov pe Don, Krasnodar, Samara, Tyumen și Novy Urengoy. Cursele internațioanle către Kazahstan, Turcia și Emiratele Unite au fost oprite din cauza pandemiei de coronavirus.

 

Comentariul autorului: Ca urmare a construirii Bazei Navale - Kaspiysk, centrul de greutate al Flotilei ruse din Marea Caspică este în curs de mutare din Regiunea Astrakhan în Republica Daghestan.

Începând din 01.12.2018, la Kaspiysk, a fost operaționalizat și noul Regiment 177 Infanterie Marină al Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotilei din Marea Caspică.

De asemenea, pe aeroportul internațional din Makhacikhala se află în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană o patrulă de avioane de vânătoare Su-30SM. Aceasta a fost redislocată de la Regimentul 31 Aviație Vânătoare din Millerovo și desfășoară misiuni de patrulare deasupra Mării Caspice și în zona de litoral.

Vizibilitatea și importanța Flotilei din Marea Caspică a început să crească în urma atacurilor cu rachete de croazieră Kalibr executate din Marea Caspică asupra pozițiilor insurgenților sirieni. Cele patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale flotilei, respectiv fregata Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Veliky Ustiug și Uglici, au executat două atacuri asupra teritoriului sirian, la o distanță de peste 1.400 de kilometri. Primul atac a fost efectuat pe 07.10.2015 și a inclus 26 de rachete Kalibr de tip 3M14T, iar al doilea pe 20.11.2015, cu 18 rachete 3M14T.

Trebuie menționat și faptul că, începând din anul 2018, navele flotilei au început să iasă pe canalul Volga-Don în Marea Azov și Marea Neagră. Ca urmare a acestui fapt, cele trei nave mici purtătoare de rachete Kalibr au participat, prin rotație la îndeplinirea de misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

În concluzie, trebuie spus faptul că platformele purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr ale Flotilei ruse din Marea Caspică reprezintă o amenințare inclusiv la adresa securității naționale a României. Bataia rachetelor (1.500 - 2.600 de kilometri), permite întrebuințarea acestora împotriva unor ținte de pe teritoriul românesc.

În cazul în care va fi necesar, acestea vor putea fi aduse în sprijinul Flotei ruse din Marea Neagră, care, la rândul său dispune de 14 platforme purtătoare de rachete Kalibr.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel