Expert german: Drona nucleară Poseidon face parte din planul lui Putin de a menţine statutul de mare putere militară al Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona nucleară Poseidon, sursă: Ministerul Apărării din Rusia
Drona nucleară Poseidon, sursă: Ministerul Apărării din Rusia

Experții germani cred că drona subacvatică cu încărcătura nucleară, botezată de ruşi ’’Poseidon’’ face parte din planul lui Vladimir Putin de a menţine statutul de mare putere militară al Rusiei.

Această opinie este menționată într-un articol al agenției de știri germane RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Autorul materialului, Matthias Koch, atrage atenția asupra faptului că, în cadrul discursul anual în fața Adunării Federale a Rusiei, un organ care cumulează sub umbrelă sa cele două camere ale Parlamentului, guvernul federal și reprezentanții guvernelor regionale ale Rusiei, Vladimir Putin a făcut referire şi la Poseidon. 

Vladimir Putin a menționat că în serviciul de luptă al Armatei Federaţiei Ruse vor fi aduse, în viitorul apropiat, rachetele hipersonice ”Țirkon”/ Zircon. În deplină conformitate cu planurile de dezvoltare a Forțelor Armate se lucrează și la alte sisteme de luptă dintre cele mai moderne, inclusiv ”Poseidon” –  lucrările la un noul sistem de arme fără pilot se desfășoară ca urmare a planului de dezvoltare al Armatei Federaţiei Ruse.

 

Poseidon ar putea lovi coasta de vest a SUA

 

Publicaţia germană precizează că, anterior la nivelul NATO, proiectul pentru dezvoltarea dronei subacvatice nucleare ”Poseidon” nu era luat foarte în serios (când acesta era pe hârtie n.a), dar cu timpul, când acesta a început să prindă contur, în rândul experţilor militari occidentali au început să crească îngrijorările în legătură cu această armă.

Surse occidentale din rândul experţilor militari susțin că drona subacvatică Poseidon va traversa în mod autonom oceane întregi și, astfel, ar putea permite Rusiei să lovească oraşe aflate pe coasta de vest a SUA.

RND a subliniat că primele mențiuni despre dezvoltarea  dronei nucleare Poseidon datează din 2015, când mulți experți militari din Occident au numit declaraţiile lui Vladimir Putin, de la acea vreme, o ’’gluma’’, dar ani mai târziu, a devenit evident că liderul rus nu glumea – astăzi experţii din Europa și în Statele Unite sunt obligaţi să admită că au greșit asupra modului în care au tratat acest subiect. 

Publicaţia germană a numit drona Poseidon ’’o armă misterioasă’’. Autorul articolului a ajuns la concluzia că rămâne valabilă întrebarea dacă Vladimir Putin va decide vreodată să folosească aceste arme.

Potrivit experților militari ruși, Rusia construiește în prezent o bază navală pentru submarinele sale nucleare robotizate Poseidon. Conform informațiilor preliminare, baza navală a submarinelor nucleare ar trebui să fie gata până în vara anului 2022.

Drona subacvatică a primit denumirea modernă Poseidon, în baza rezultatelor unui sondaj efectuat în lună martie 2018. În perioada dezvoltării, complexul a avut denumirea de cod Skif.

Primele informații despre aceasta au apărut la sfârșitul anului 2015, când mass-media a primit informații despre dezvoltarea unei torpile nucleare puternice în Rusia. Apoi s-a anunțat că aceasta a fost concepută pentru a distruge cea mai importantă infrastructură de coastă a adversarului și a-i provoca daune inacceptabile garantate.

Conform caracteristicilor cunoscute acum, se pare că, datorită propulsiei nucleare, aparatul subacvatic va avea o autonomie nelimitată. Un pilot automat sofisticat îi va permite să atingă o țintă de coastă în orice ocean. Conform unor ipoteze, dimensiunile dispozitivului fac posibilă amplasarea unui focos în acesta, semnificativ superior ca putere față de rachetele balistice intercontinentale convenționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel