Rusia dorește un nou portavion cu care să-și consolideze Forțele Navale (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin, inspectând macheta „viitorului” portavion rus Lamantin. Foto: Kremlin
Vladimir Putin, inspectând macheta „viitorului” portavion rus Lamantin. Foto: Kremlin

Rusia dorește să aibă un nou portavion. Biroul de proiectare Nevskoye (parte a Corporației Unite de Construcții Navale (CUdCN – United Shipbuilding Corporation) a dezvăluit proiectul pentru un viitor portavion nuclear, numit „Lamantin" (proiectul 11430E), potrivit TASS și Navy Recognition.

Macheta portavionului nuclear pe care industria navala rusă ar vrea să-l construiască a fost expusă anul trecut în cadrul unei expoziții militare la Sankt-Petersburg, potrivit United Shipbuilding Corporation.

Se pare că Rusia vizează la un nou portavion, de fapt ceva necesar şi aşteptat de mult timp pentru Forţele Navale, în timp ce singurul portavion rusesc, Amiral Kuznețov, afectat recent de un incendiu major în portul Murmansk, este dat uitării.

Noul an a început pe fondul unei atenții sporite acordate de preşedinte Rusiei, Vladimir Putin, proiectelor militare majore. În timpul vizitei sale la Sevastopol, oraşul port al Crimeei, peninsula anexată în 2014, Putin a asistat la un exercițiu naval, prezentat ca o nouă demonstraţie de forţă, care a inclus nave ale forțelor navale din Marea Neagră și din Flota Nordului.

Peste 50 de nave au participat, între care „Mareșal Ustinov" și „Viceamiral Kulakov" aparținând Flotei de Nord ale Rusiei. De pe puntea navei „Mareșal Ustinov", Putin a asistat cum forțele navale, implicate în exerciţiul naval, au tras cu rachete Kalibr, la suprafață și sub apă, în timp ce avioane MiG-31K au lansat rachete Kinjal. De asemenea, Kremlinul a ţinut să precizeze că în timpul exerciţiului rachete de tip Moskit și Utyes au fost și ele folosite.

(w670)

După ce a supravegheat desfăşurarea exerciţiilor militare navle în apropiere de Crimeea, care au inclus lansarea unor rachetei hipersonice, Putin a făcut o vizită la Biroul de Proiectare Nevskoye, unde i-a fost prezentată o machetă a portavionului nuclear Lamantin.

 

Rusia dorește să își consolideze Forțele Navale


Ca și alte țări, Rusia ar dori să își consolideze Forțele Navale cu noi capacități, inclusiv achiziționarea unui nou portavion. În prezent, Marina Rusă are un singur portavion, „Amiralul Kuznetsov", iar această navă se află într-o stare din ce în ce mai proastă.

În ultimii ani, marina rusă a primit în dotare noi capacități. Nu însă și în ce privesc portavioanele. Rusia nu dispune decât de o singură navă de acest tip, „Amiral Kuznețov", care se află într-o stare din ce în ce mai proastă, după un accident suvernit în octombrie 2018 și un incendiu, în decembrie 2019, precizează The Barents Observer.

(w670)

Un nou portavion se află pe lista dezideratelor marinei rusești. Însă costurile de dezvoltare și de construcție ar putea depăși chiar bugetul apărării al Rusiei.

Potrivit biroului de proiectare Nevskoye, noul portavion, denumit Lamantin (proiectul 11430E) a fost conceput de biroul Nevskoie din Sankt-Petersburg, și este urmărit cu mare atenție de Vladimir Putin. Nava măsoară 350 de metri lungime, are un deplasament de 90.000 de tone, o viteză de aproximativ 30 de noduri, și poate opera până la 60 de avioane de luptă iar echipajul este apreciat la 2800 de persoane. 

(w670)

Un concurent al proiectului Lamantin se numește Shtorm (proiectul 23000) și este conceput de Krylov State Center. Shtorm măsoară 330 de metri lungime și poate transporta până la 90 de avioane, potrivit agenției Topwar. Observatorii apreciază că vor trece 12 ani până când Rusia va putea dezvolta și construi un nou portavion.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel