Rusia consideră „tulburătoare” cererea Poloniei pentru amplasarea de arme nucleare americane pe teritoriul ei

Darius Muresan |
Data publicării:
Arsenal nuclear american
Arsenal nuclear american

Rusia este alarmată de dorința Varșoviei de „a deveni candidat” pentru amplasarea bombelor nucleare americane, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Potrivit Digi24, care citează agenția rusă Tass, Lavrov a descris cererea Poloniei ca fiind „tulburătoare”.

„Polonia cere să fie un candidat pentru ca americanii să-și plaseze și acolo bombele nucleare. Această situație este foarte tulburătoare”, a spus Lavrov.

„În Europa au apărut figuri care încearcă să se joace cu subiectul armelor nucleare într-un mod destul de iresponsabil”, a adăugat Lavrov.

Amintim că la începutul acestei luni, Polonia și-a manifestat intenția să participe la Programul american de partajare nucleară. Declarații în acest sens au fost făcute, în premieră, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unui interviu acordat (05 octombrie) publicației Gazeta Polska.

„Prima problemă este că nu avem arme nucleare. Nu există niciun indiciu că noi, Polonia, le vom avea în mâinile noastre, în viitorul apropiat. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la Programul de partajare nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă Statele Unite au luat în considerare această posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, potrivit Gazeta Polska.

Partea poloneză susține că o astfel de cooperare este necesară pentru a contracara amenințările din partea Rusiei.

Programul de partajare a armelor nucleare face parte din politica de descurajare nucleară a NATO. Acesta permite statelor membre care, nu dețin astfel de arme să participe la planificarea utilizării acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel