Polonia confirmă posibilitatea dislocării de arme nucleare americane pe teritoriul său

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Polonia intenționează să participe la Programul american de partajare nucleară. Declarații în acest sens au fost făcute, în premieră, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unui interviu acordat (05 octombrie) publicației Gazeta Polska.

,,Prima problemă este că nu avem arme nucleare. Nu există niciun indiciu că noi, Polonia, le vom avea în mâinile noastre, în viitorul apropiat. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la Programul de partajare nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă Statele Unite au luat în considerare această posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, potrivit Gazeta Polska.

Partea poloneză susține că o astfel de cooperare este necesară pentru a contracara amenințările din partea Rusiei.

Programul de partajare a armelor nucleare face parte din politica de descurajare nucleară a NATO. Acesta permite statelor membre care, nu dețin astfel de arme să participe la planificarea utilizării acestora.

Țările participante la acest program se consultă și iau decizii comune cu privire la implementarea armelor nucleare. De asemenea, întrețin tehnica și echipamentele necesare pentru utilizarea armelor nucleare, inclusiv avioane de luptă capabile să transporte muniție nucleară. Aceste țări păstrează și arme nucleare pe teritoriul lor.

În prezent, doar trei țări NATO au potențial nuclear: SUA, Marea Britanie și Franța. Cu toate acestea, numai Statele Unite permit altor țări să participe la programul său de partajare.

Polonia intenționează să consolideze capacitățile forțelor sale armate și a planificat să investească 524 de miliarde de zloți (110 miliarde euro) pentru modernizarea armatei, până în anul 2035.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel