Rusia avertizează Kosovo să nu-şi facă propria armată națională

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus de Externe a avertizat Kosovo să nu creeze propria armată, susținând că inițiativa va submina stabilitatea în Balcani, se arăta într-un comentariu al MAE rus, publicat vineri pe site-ul ministerului.

„La 18 octombrie 2018, Adunarea din Kosovo, ocolind procedura constituțională și în absența deputaților din ”lista sârbă”, a adoptat în primă lectură un pachet de trei proiecte de legi care prevede transformarea Forțelor de Securitate din Kosovo (FSK) într-o armată deplină”, se arată în declarația MAE rus, citată de pagina de rusia.

În acest sens, Ministerul de Externe rus se teme că forțele armate nou create, care vor include „teroriștii Armatei de Eliberare a Kosovo”, pot fi folosiți împotriva populației sârbe din Kosovo și ulterior implicați în activitățile militare ale NATO.

„Patronii externi ai Pristinei se grăbesc să pună în aplicare planurile de reorganizare practică a Forțelor de Securitate din Kosovo în unități militare, astfel încât în viitorul apropiat să poată atrage foștii combatanți la activitățile militare ale NATO. Contribuția lor va fi, probabil, de neînlocuit”, comentează ironic MAE rus.

Ministerul rus de Externe consideră că crearea armatei Kosovo amenință să submineze stabilitatea regiunii balcanice și va duce la „încălcarea dreptului cetățenilor la un viitor pașnic și sigur”.

Kosovo a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul refuză s-o recunoască. Cei doi foști inamici încearcă în prezent să-și normalizeze relațiile pentru a se alătura în viitor la Uniunea Europeană.

Belgradul avertizează că formarea armatei Kosovo va avea „consecințe nedorite” pentru securitatea regională

Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a declarat că singurele forțe armate de pe teritoriul Kosovo nu pot fi decât forțele de menținere a păcii conduse de NATO, iar armata kosovară va fi „o amenințare pentru Serbia și pentru sârbi”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel